Museichefen Henrik Borg i arbetskläder står till vänster, medan en hylla med inramade konstverk och målningar är avbildad till höger, med flera ramar som skiljer sig i stil och storlek.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videoklippet får du följa med in i lokalerna som är så trånga att museet nu har insamlingsstopp. Foto: Erika Dahlin Jönsson/SVT

Regionmuseet i Skåne slår larm: Samlingar förfaller

Publicerad

Det skånska kulturarvet riskerar vittra bort, slår museichefen Henrik Borg larm om. Regionmuseet Skåne har mer än 100 000 föremål i sina samlingar – men kan inte förvara dem på ett bra sätt, menar museichefen. Och lokalerna är så trånga att man tvingas tacka nej till föremål som skänks.

Ett 1700-talshus i centrala Kristianstad utgör Regionmuseet Skånes huvudmagasin – där tiotusentals föremål från många olika sekler förvaras. Men huset är långtifrån optimalt – tvärtom skadligt – för föremålen som finns där, menar de anställda på museet.

– Ett stort problem är luftfuktigheten som skiftar rejält mellan årstiderna. Det man vill är att det ska vara stabilt, säger Sofia Karlsson som jobbar som konservator.

Slitna trappor från 1750-talet

Inte heller ur arbetsmiljösynpunkt är situationen hållbar, menar museichefen Henrik Borg och visar huvudmagasinets flera hundra år gamla trapporna som anställda bär föremål upp och ner för varje dag.

– Jag vill inte att personalen ska ha det såhär, säger Henrik Borg.

I videoklippet ovan: Henrik Borg berättar varför de slår larm om situationen nu – trots att de använt byggnaden som magasin sedan 70-talet.

”Lever inte upp till uppdraget – blir hack i skivan”

Vad Regionmuseet Skåne skulle behöva är mer pengar, framhåller museichefen, så att de bland annat kan fixa andra lokaler. Tillsammans med museichefen på Kulturen i Lund larmade Henrik Borg häromdagen om situationen i en insändare i Sydsvenskan. Magasinet i Kristianstad är så trångt att museet infört insamlingsstopp.

– Våra lokaler är fullproppade. Vi har haft en insamling som började 1877 men nu blir det ett hack i skivan. Vi kan inte leva upp till hela vårt uppdrag just nu, säger Henrik Borg.

Ordförande: ”Tar situationen på allvar”

Fredrik Sjögren (L), ordförande i kulturnämnden i Region Skåne, säger att politikerna känner till situationen.

– Vi tar det verkligen på allvar, säger Sjögren och understryker att det inte är regionen som helt själva styr hur mycket pengar museerna får.

Pengarna kommer delvis från staten genom kultursamverkansmodellen.

– Vi försöker jobba hårt för att hitta en lösning men det är en utmaning för oss när staten signalerar att de kommer ge mindre stöd, säger Fredrik Sjögren (L).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.