Det mullrar på sjukhusavdelningar runtom i Skåne och Sverige. Barnmorskor och specialistsköterskor har hotat med att säga upp sig. Anställda överlag har protesterat mot pressande scheman, stress och personalbrist. Och imorgon blir det alltså demonstrationer över hela landet, i Skåne blir det protester på sex platser.
Viktigt med återhämtning
Och Henrik Fritzon som är regionstyrelsens ordförande säger att han håller med om mycket av personalen kräver.
– Jag tycker också det är viktigt med en hållbar arbetsmiljö, tid för återhämtning och arbetsledning som lyssnar och för dialog, säger han.
Han menar att Region Skåne gjort en hel del förbättringar och nämner höjda ingångslöner för sjuksköterskor och scheman med färre pass på helgerna. Han tycker också att man hela tiden jobbar på att förbättra dialogen mellan ledning och personal. Och vad gäller bristen på vårdplatser så får de anställda också medhåll av regionrådet.
– Under de senaste två åren har vi ökat personalen med 1500 personer. Trots det har vi inte fått ut så många fler vårdplatser som vi önskat och vi ska titta närmare på varför det är så, säger han.
Vill utbilda sig
Det troligaste svaret är bristen på specialistkompetens. Det råder brist på specialistsjuksköterskor. Sköterskorna vill ha samma möjlighet som läkarna att utbilda sig på betald arbetstid. Och Henrik Fritzon säger att den möjligheten finns. Sjuksköterskor kan idag jobba halvtid och studera halvtid med bibehållen lön. De kan också välja att studera på heltid och få 19 000 kronor i månaden.
– Vi har hundra sådana platser det här året. Men jag tror att vi på sikt kommer att gå mot ett ST-liknande system som redan finns för läkare.
Agneta Lenander pratar om gamla människor som skickas mellan sjukhus på nätterna och kallar det ”fruktansvärt ovärdigt”.
– Det förekommer saker i vården som man kan kalla ovärdigt, säger Henrik Fritzon.
– Som jag sa innan – vi har mycket arbete kvar att göra. Jag är inte nöjd.