Anledningen är att mängden glycyrrhizinsyra skiljer sig mellan olika typer av lakritsprodukter.
– Det är svårt att ge en rekommendation som baseras på en viss mängd gram. Det vore klokt att uppdatera dem, säger läkaren och forskaren Peder af Geijerstam.
Livsmedelsverket uppdaterade i dagarna sin hemsida efter att SVT Nyheter Skåne ställt frågor till myndigheten om lakritsrekommendationerna.
Livsmedelsverket gjorde ett förtydligande om att beräkningen på 50 gram lakritsgodis gäller om godiset innehåller 0,2 procent glycyrrhizinsyra.
”Svårt för konsumenten”
Däremot kan mängden glycyrrhizinsyra variera mellan olika lakritsformer. Rålakrits är en ren form av lakrits som innehåller en mer koncentrerad mängd glycyrrhizinsyra jämfört med lakrits i vanligt godis, glass eller tobak. Därför kan en rekommendation i form av gram, menar Peder af Geijerstam, kan vara besvärlig.
Han har tillsammans med Fredrik Nyström, professor i internmedicin, nyligen publicerat en studie om hälsoeffekter av lakrits.
– Det är svårt för konsumenten att veta hur mycket glycyrrhizinsyra som lakritsprodukter innehåller, säger Peder af Geijerstam.