Hundsmugglingen har enligt Tullens siffror nått nya nivåer i Sverige. Tullverket ser en koppling till att fler blivit sugna på att skaffa hund under pandemin. Något som gynnar de organiserade ligorna eftersom den nationella marknaden inte kan möta den växande efterfrågan.
– Om det fortsätter såhär blir det inte alls bra. Jag hoppas att denna upplysning får människor att tänka om, säger Håkan Hansson, biträdande enhetschef vid Tullverkets kontrollavdelning Syd.
Flest stoppas i Skåne
Tullverket i Lernacken är det som hanterat flest ärenden. Bara där stoppades 67 hundar mellan januari och juni i år men även Trelleborg och Helsingborg är populära ingångar för hundsmugglarna .
Tullen beskriver hundsmugglingen som ett arbetsmiljöproblem då personal och distriktsveterinärer blir illa berörda av att behöva avliva hundarna som är sjuka eller inte kan skickas tillbaka.
– För många är det jobbigt och obehagligt att behöva bistå vid avlivning, säger Håkan Hansson.
Viktiga saker att tänka på
För att minska smugglingen vädjar Tullverket allmänheten att inte köpa smuggelhundar, utan att istället vända sig till uppfödare.
– Om man ska köpa hund är det bäst att besöka valpen och tiken i hemmet, samt att begära att få säljarens fullständiga personuppgifter, säger Håkan Hansson.
I februari besökte SVT Tullverket på Öresundsbron – hör gruppchef Niklas Delin om att behöva avliva hundar som smugglas in: ”Det värsta man kan vara med om som tulltjänsteman”.
Här stoppades hundarna
Arlanda Terminal 5: 39
Haparanda: 8
Helsingborg: 26
Hyllie Station: 4
Karlskrona: 12
Landvetter: 7
Lernacken: 67
Malmö C: 7
Norvik: 4
Nynäshamn: 1
Tegelviken: 1
Trelleborg: 64
Ystad: 18
Övertorneå: 1
Källa: Tullverket