EU:s långtidsbudget sätts för sju år och med en ny kommission på plats efter valet i fjol har planerna nu börjat smidas för nästa budget som ska träda i kraft 2028.
Med ett förändrat omvärldsläge och ett fokus på att stärka EU:s försvar och konkurrenskraft så pekar en del av diskussionerna i Bryssel på ett nytt läge för de pengar som är vigda åt den fria forskningen i budgeten.
– Kommissionen vill se att det blir fler patent men också fler publikationer publicerade från EU, säger Carolina Sundberg på Lärosäten syd, som bevakar EU-politiken åt sju sydsvenska universitet och högskolor på plats i Bryssel.
Konkurrerar med försvaret
Konkurrenskraft och försvaret är två frågor som är i fokus när EU:s nya långtidsbudget. Detta kan påverka forskningen som i dagsläget har en egen pott med pengar att söka.
Enligt Caroline Sundberg diskuteras det nu att kommissionen i den nya budgeten kan komma att införliva forskningspengarna i en bredare konkurrenskraftsfond.
Då skulle forskarna behöva konkurrera om pengarna med företag och andra projekt som kan ses som att de stärker EU:s konkurrenskraft.
EU-stöden är i dag den näst största bidragsgivaren till Lunds universitets forskning. Från deras håll hoppas man att forskningspengarna inte blir en del av en konkurrenskraftsfond.
– Det är något som skulle bryta mot den frihet mot dagspolitiken som universiteten har haft, säger rektor Erik Renström.
Träder i kraft 2028
Budgeten är långt från färdigförhandlad men kommissionen kommer att presentera ett första utkast i sommar.
Sedan ska medlemsstaterna, kommissionen och parlamentet komma överens om det slutgiltiga utformandet innan den planeras träda i kraft 2028.
Lärosäten syd
Ett samarbete mellan Blekinge Tekniska Högskola, Högskolan i Halmstad, Högskolan Kristianstad, Linnéuniversitet, Lunds universitet, Malmö universitet och Sveriges Lantbruksuniversitet.
Samarbetet gäller bland annat utbildning, forskning och administration men också i samverkan med näringsliv och andra delar av samhället.
I Bryssel har man en person på plats för att bevaka lärosätenas intressen.
Källa: Lärosäten syd