Tvådelad bild. Till vänster: Lunds Universitets rektor ERik Renström framför en målning på väggen. Till höger: pressträff om europeisk konkurrenskraft.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lunds universitets rektor Erik Renström är orolig för att forskning skulle bli mindre fri om medlen skulle tilldelas från en konkurrenskraftsfond. Foto: Otto Johansson/SVT och Arkiv

Risk för mindre fri forskning när EU ska sätta ny budget

Publicerad

Forskningen riskerar bli ett redskap för politisk styrning mot ett konkurrenskraftigare Europa. Det är oron på Lunds universitet i fall forskningen ska behöva konkurrera med andra verksamheter om EU-stöd.

EU:s långtidsbudget sätts för sju år och med en ny kommission på plats efter valet i fjol har planerna nu börjat smidas för nästa budget som ska träda i kraft 2028.

Med ett förändrat omvärldsläge och ett fokus på att stärka EU:s försvar och konkurrenskraft så pekar en del av diskussionerna i Bryssel på ett nytt läge för de pengar som är vigda åt den fria forskningen i budgeten.

– Kommissionen vill se att det blir fler patent men också fler publikationer publicerade från EU, säger Carolina Sundberg på Lärosäten syd, som bevakar EU-politiken åt sju sydsvenska universitet och högskolor på plats i Bryssel.

Konkurrerar med försvaret

Konkurrenskraft och försvaret är två frågor som är i fokus när EU:s nya långtidsbudget. Detta kan påverka forskningen som i dagsläget har en egen pott med pengar att söka.

Enligt Caroline Sundberg diskuteras det nu att kommissionen i den nya budgeten kan komma att införliva forskningspengarna i en bredare konkurrenskraftsfond.

Då skulle forskarna behöva konkurrera om pengarna med företag och andra projekt som kan ses som att de stärker EU:s konkurrenskraft.

EU-stöden är i dag den näst största bidragsgivaren till Lunds universitets forskning. Från deras håll hoppas man att forskningspengarna inte blir en del av en konkurrenskraftsfond.

– Det är något som skulle bryta mot den frihet mot dagspolitiken som universiteten har haft, säger rektor Erik Renström.

Träder i kraft 2028

Budgeten är långt från färdigförhandlad men kommissionen kommer att presentera ett första utkast i sommar.

Sedan ska medlemsstaterna, kommissionen och parlamentet komma överens om det slutgiltiga utformandet innan den planeras träda i kraft 2028.

Lärosäten syd

Ett samarbete mellan Blekinge Tekniska Högskola, Högskolan i Halmstad, Högskolan Kristianstad, Linnéuniversitet, Lunds universitet, Malmö universitet och Sveriges Lantbruksuniversitet.

Samarbetet gäller bland annat utbildning, forskning och administration men också i samverkan med näringsliv och andra delar av samhället.

I Bryssel har man en person på plats för att bevaka lärosätenas intressen.

Källa: Lärosäten syd

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.