Margareta Kitlinski, sektionschef på RMC i Malmö

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Margareta Kitlinski, sektionschef på RMC i Malmö, säger att 40 procent av patienterna som kommer till dem är över 35 år. Då är chansen betydligt lägre för en graviditet. Foto: Anna Palmgren/SVT

RMC i Malmö: Kunskapen om fertilitet är allt för dålig

Uppdaterad
Publicerad

Många söker hjälp för ofrivillig barnlöshet när de har passerat 35 år. En ålder som gör det svårare för många att faktiskt bli gravid. Reproduktionsmedicinskt centrum, RMC, i Region Skåne menar att kunskapen om fertilitet är på tok för dålig.

Vilken roll åldern spelar för chanserna att bli gravid chockar många, enligt Margareta Kitlinski, sektionschef på RMC i Skåne. Hon önskar att det skulle finnas mer information redan tidigt om hur biologin fungerar och att även levnadssätt påverkar chanserna att kunna bli gravid.

– Man får oftast inmatat hur man ska göra för att inte bli gravid men inte hur man ska göra för att bevara sin fertilitet, säger Margareta Kitlinski, som pekar på negativa effekter av bland annat alkohol, tobak och kemikalier.

Få män som kollar sin fertilitet

Om ett heterosexuellt par har försökt att på egen hand bli gravida i ett år kan man söka sig till RMC för att göra en IVF-behandling. Vilket innebär att ägget plockas ut och befruktas utanför kroppen för att sedan sättas in i livmodern. För att få den hjälpen ska äggen plockas från kvinnan innan hon fyller 40 och mannen får inte vara äldre än 56 år.

Margareta Kitlinski menar att det även finns en skillnad mellan kvinnor och män. Där kvinnor går på regelbundna kontroller med exempelvis cellprov medan män inte har någon rutin för att kolla sin fertilitet.

– Det finns alldeles för få androloger som kontrollerar mäns fertilitet. Det måste vi också jobba på och föra in i samhället att det ska vara lika vanligt att gå till en androlog som att gå till en gynekolog, säger Margareta Kitlinski.

I klippet ovan berättar Margareta Kitlinski om varför hon anser att kunskapen om fertilitet behöver öka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.