Karin Drackner, sakkunig på Röda korset (t.v.), Röda korsets logga (t.h.)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Vi efterfrågar mer stödinsatser och att utreda hur man kan utveckla återvändandeprocessen, säger Karin Ödquist Drackner på Röda korset. Foto: David Westling/SVT, Fredrik Sandberg/TT

Röda korset om återvändandecenter: ”Vi önskar mer frivillighet”

Uppdaterad
Publicerad

Migrationsverket öppnar på regeringens uppdrag återvändandecenter på fem platser i landet för de som fått avslag på sin asylansökan. Röda korset befarar att det inte är bästa sättet att få människor att frivilligt lämna landet.

– Vi tycker mycket mer att man behöver titta på självmant återvänande. Inte det som är med tvång, säger Karin Ödquist Drackner, sakkunnig i migrationsfrågor hos Röda korset i Sverige.

Jimmie Åkesson (SD) har en annan uppfattning.

– Det är ett väldigt bra alternativ för myndigheter att hålla koll på de som har ett beslut och inte får stanna i Sverige under den tid som går innan man kan verkställa avvisningen, säger han.

Röda korset har lång erfarenhet av att arbeta med flyktingar och migranter både lokalt, nationellt och internationellt. I Sverige driver inte Röda korset återvändandecenter och andra asylboenden, som i Danmark, men de träffar många av de som fått avslag på sin asylansökan. 

– Vad vi ser från våra verksamheter och de människor vi möter är att man behöver bli bättre på att ge information och praktiskt stöd. Vi skulle vilja efterfråga mycket mer stödinsatser och utreda hur man utvecklar återvändandeprocessen, säger Karin Ödquist Drackner.

Viktigt att vara förberedd

Hon ger som exempel att barn som går i skolan i Sverige kanske måste avsluta en termin innan man kan lämna landet.

– De behöver ha alla intyg klara och se vilket stöd de kan få i landet de återvänder till.  Man måste arbeta med dessa praktiska och sociala stödinsatser, säger Karin Ödquist Drackner.

Hon säger att svenska Röda korset är emot tvång. De arbetar med frivillighet.

– Vi efterfrågar mycket mer stödinsatser och ser hur man kan utveckla återvändandeprocessen där man har ett mer frivilligt eller självmant återvändande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.