Men danska Röda korset och Dansk flyktinghjälp är kritiska till verksamheten som nu också ska införas i Sverige.
– Det uppfattas av människor som tvång, närmast som ett fängelse att vara på ett utresecenter, säger Charlotte Slente, generalsekreterare för Dansk flyktinghjälp.
Hon säger att de som fått avslag på sin asylansökan istället bör bo i eget boende eftersom de då är mer benägna att samarbeta och förbereda för sin hemresa. På ett återvändandecenter, eller utresecenter som de heter i Danmark, tenderar de boende att bli passiviserade eftersom de varken får arbeta eller studera, enligt Anne la Cour på danska Röda korset.
Många återvänder frivilligt
När Danmark införde återvändandecenter 2020 var det för att snabba på processen. De som fått avslag skulle få hjälp att förbereda återresan och sedan lämna Danmark inom en kort tid. Men ibland är de asylsökande statslösa och så finns det länder som inte vill samarbeta med Danmark för att ta emot sina medborgare.
– Vi arbetar hårt med att få dessa länder, som Iran, att ta emot sina medborgare, säger Kaare Dybvad Bek (S), invandrings- och integrationsminister i Danmark.
Planer på liknande center i Sverige
Han är dock nöjd med den danska modellen och säger att ungefär 95 procent av de som fått avslag återvänder frivilligt.
– Just nu har vi de lägsta talen vi haft i Danmark när det gäller hur många som befinner sig här utan uppehållstillstånd, säger han.
Sverige planerar att införa fem återvändandecenter, enligt dansk modell. Dansk flyktinghjälp beklagar den svenska regeringens beslut.
– Människor blir passiviserade här på våra utresecenter. Det är bättre att de bor i eget boende tills de ska resa härifrån, säger Charlotte Slente, generalsekreterare för Dansk flyktinghjälp.