Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Regeringen: Migrationsverket ska inrätta återvändandecenter

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen och Sverigedemokraterna ger Migrationsverket i uppdrag att inrätta ett återvändandecenter för asylsökande som fått avslag i Sverige. Det meddelar migrationsminister Maria Malmer Stenergard i en pressträff under torsdagen.

Under torsdagsmorgonen presenterade migrationsminister Maria Malmer Stenergard tillsammans med Ludvig Aspling (SD), Ingemar Kihlström (KD) och Amir Jawad (L) ett beslut om att etablera så kallade återvändandecenter i Sverige.

– Regeringen genomför flera åtgärder för att bekämpa skuggsamhället och få på plats ett ordnat mottagande av asylsökande och ett effektivt återvändande vid avslag, säger migrationsminister Maria Malmer Stenergard.

Centren syftar till att samla personer som fått avslag på sin asylansökan på ett och samma ställe, och ska vara en tydlig markering att asylprocessen är avslutad.

Majoriteten lämnar inte självmant

Förra året var det cirka 74 procent av de asylsökande som fick avslag och därmed ett utvisningsbeslut. Under 2022 registrerade Migrationsverket 11 580 återvändandeärenden. Bara 39 procent av de som fått ett beslut att lämna Sverige gjorde det självmant.

– Det är långt ifrån tillräckligt. Det är hög tid att ett nej faktiskt innebär ett nej på riktigt, om den reglerade invandringen ska upprätthållas, säger Maria Malmer Stenergard.

Enligt Sverigedemokraternas Ludvig Aspling blir återvändandecenten en viktig pusselbit för att öka andelen beslut som faktiskt verkställs.

– För att Sverige ska få en hållbar migrationspolitik och kunna fokusera på de personer som har en bra anledning att finnas i landet, så måste vi ha ett fungerande och effektivt återvändande, säger Ludvig Aspling (SD).

Uppdraget ska påbörjas omedelbart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.