Konflikter och dåliga resultat bakom elevflytt

Uppdaterad
Publicerad

Rosengårdsskolans högstadieelever ska flyttas till andra skolor. Det ska bidra till en bättre integration hoppas politikerna.

Dålig arbetsmiljö och för låga betyg var huvudskälen. Men även att bryta segregationen av eleverna ligger bakom beslutet att stänga Rosengårdsskolans högstadium.

– Arbetsmiljön har varit helt oacceptabel med mycket kränkningar, berättar skolans rektor Jytte Lindeborg på en presskonferens på onsdagsförmiddagen.

De låga resultaten gör att många elever i området väljer bort Rosengårdsskolan till förmån för andra skolor med bättre resultat.

Stadsdelsfullmäktiges ordförande Andreas Konstantinidis (S) menar att segrationen som drabbar eleverna måste brytas och att en omflyttning är enda lösningen.

– Det är viktigt att vi vågar besluta om detta och vågar förändra, säger han.

Majoritet för nerläggning

Förslaget att lägga ner högstadiet togs på tisdagseftermiddagen av arbetsutskottet.

–  Vi föreslår att en avveckling inleds av årskurs 7-9 för att vi anser att det är det bästa alternativet för att eleverna ska få den skola, utbildning och de förutsättningar de har rätt till, säger Rosengårds stadsdelschef Lars-Åke Ståhl.

Under utredningen har berörda verksamheten och personal fått säga sitt, 150 elever fått svara på en enkät medan andra har haft samtal med lärare. Enligt kommunen är en majoritet av de tillfrågade är för en avveckling av högstadiet.

Enligt förslaget ska Rosengårdsskolan fortsätta bedrivas som en renodlad F-6-skola, vilket man hoppas ska innebära att kan fokusera mer på de yngre barnens behov.

Går förslaget igenom kommer de cirka 120 berörda eleverna att erbjudas plats på andra skolor i Malmö.

Beslut 2 maj

Den 2 maj ska Rosengårds stadsdelsfullmäktige fatta det slutgiltliga beslutet och i väntan på ett beslut har en arbetsgrupp tillsatts för att jobba vidare med planerna för avvecklingen.

– Det handlar bland annat om att utreda om en avveckling ska ske gradvis eller vid terminsslutet, men också om att se över hur vi på bästa sätt tar hänsyn till elevernas önskemål och förutsättningar, säger Anders Malmquist, tillträdande grundskoledirektör.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.