• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

I augusti i år tar besättningen på ett danskt jaktplan den här bilden av ett ryskt bombplan av typen Tupolev TU-95 på väg mot danskt luftrum. Foto: Danska flygvapnet

Ryskt flyg får Danmark att förstärka

Uppdaterad
Publicerad

Vid fyra tillfällen bara den senaste veckan har Danmark skickat upp F-16-plan när ryska militärplan närmat sig. Den hotfulla verksamheten har ökat under en längre tid.

Danmark stärker nu den så kallade avvisningsberedskapen.

– Vi ska ta den här situationen på allvar. På allvar i den bemärkelsen att, när vi nu ser en ökad rysk aktivitet i Danmarks närområde, ska vi vara redo att visa dem att vi får upp flyg när det behövs, säger försvarsminister Nicolai Wammen (S) till tidningen Berlingske.

– Det är uppenbart så att man måste upp och markera mot de ryska flygplanen och själva fylla ut det tomrum som finns. Annars gör ryssarna det, säger Allan Widman (fp) ordförande i försvarsutskottet till SVT.

För ett par veckor sedan kunde Sydnytt avslöja att ett danskt jaktplan fick skicka ut pyrotekniska facklor för att uppmärksamma ett civilt flygplan på att det var nära att krocka med ett ryskt signalspaningsflygplan.

Allt oftare motas ryskt plan bort

I vanliga fall har Danmark två av sina amerikanska F-16-plan redo dygnet runt för att försvara sitt luftrum, men exempelvis i torsdags skickades fyra plan upp för att mota rysk flygaktivitet.

Trenden har pågått länge. Under 2012 skickades F-16-planen upp 21 gånger, under 2013 var det 42 gånger, och under de första åtta månaderna i år handlar det om 38 gånger.

Även den svenska incidentberedskapen används allt oftare för att mota bort ryska militärflygplan på väg mot svenskt luftrum.

I våras kunde Sydnytt avslöja en incident när ett SAS-plan på från Kastrup var nära att krocka med ett ryskt signalspaningsflygplan över internationellt vatten strax sydväst om Malmö.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.