smuggelhundar och man från Tullverket

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ett bättre samarbete mellan myndigheter och krav på bank-id på Blocket har gjort att hundsmugglingen minskat, menar Håkan Hansson på Tullverket Syd. Hör honom berätta mer i videon. Foto: Tullverket och Bernard Mikulic/SVT

Så bekämpas hundsmugglingen – tullen samarbetar med Blocket

Uppdaterad
Publicerad

Under pandemin ökade smugglingen av hundvalpar, men nu ser tullen ett trendbrott. Ett bättre samarbete mellan myndigheter och krav på bank-id på Blocket har gjort att hundsmugglingen minskat.

– Nu ser det mycket bättre ut. Vi ser en nedåtgående trend vad gäller hundsmuggling, säger Håkan Hansson biträdande enhetschef Tullverket syd.

Under pandemin syntes en topp i antalet smugglade hundar som stoppades, men sedan dess har det minskat.

• 2021 – 523 fall

• 2022 – 552 fall

• 2023 – 326 fall

• 2024 (30 juni) – 188 fall

Det är Tullverket som hittar hundarna vid gränsen i Skåne och Blekinge, men det är Jordbruksverket som med hjälp av distriktsveterinärer bestämmer vad som ska göras.

Under pandemin var Tullverket kritiskt till hur samarbetet mellan dessa myndigheter fungerade. Nu har det blivit bättre.

Blocket har infört Bank-id

Många av smuggelhundarna har sålts på Blocket, men där har man nu infört legitimering med Bank-id för säljare av hundar.

– Ett ärende med en hundsmuggling tar väldigt mycket tid. Om hundarna sen ska avlivas så är det emotionellt jobbigt för för en tulltjänsteman som är med vid avlivningen. Det betyder också verksamhetsmässigt att vi kan fokusera på annat, säger Håkan Hansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.