Hundarna beslagtogs av tullen i mitten av september 2021. Foto: Tullverket

14 avlivningshotade hundar får leva

Uppdaterad
Publicerad

Alla 14 hundar som Länsstyrelsen hade beslutat skulle avlivas efter att en djurtransport stoppats vid Lernacken i september 2021 får leva.

Det framkommer i ett beslut från Förvaltningsrätten i dag.

Det var i mitten av september förra året som en djurtransport från Rumänien stoppades i tullen vid Lernacken efter misstankar om att hundarnas pass och vaccinationsintyg var förfalskade.

Länsstyrelsen beslutade kort efter det att avliva alla 14 hundar med motivering att hundarna delvis var i dåligt skick och att provsvar visade att de flesta av hundarna saknar skydd mot rabies eller har låga antikroppshalter.

Beslutet överklagades till Förvaltningsrätten. Sedan dess har hundarna befunnit sig i förvar på en gård i norra Skåne medan överklagandeprocessen pågått.

Beslutet överklagades

Idag måndag kom beskedet att domstolen går emot Länsstyrelsen. Hundarna ska inte avlivas.

Enligt domen kan Länsstyrelsen inte styrka att det finns risk för rabiessmitta, och dessutom är ingen av hundarna i så dåligt skick att de måste  avlivas.

Trots domen – hundarnas öde inte avgjort

Men hundarnas öde ändå inte helt avgjort. Det är Länsstyrelsen som nu ska sköta försäljningen av hundarna – även i det fall där det finns en bevisad ägare.

Anledningen är att domstolen inte har rätt att besluta vad som ska hända med djuren. De kan endast döma att ett beslut om avlivning ska ersättas med ett beslut om försäljning.

– Det är Länsstyrelsen som nu äger frågan vad som ska hända med djuren, men det de inte kan göra är att verkställa avlivningen, säger chefsrådmannen Peter Kristiansson.

”Aldrig att jag snubblar på målsnöret”

Rätten beslutade också att Wilma Nilsson, som SVT tidigare intervjuat, är ägare till hunden Hazel. Men trots det är det Länsstyrelsen som nu bestämmer vad som ska hända med hunden.

–  Jag tänker gå vidare, aldrig i livet att jag snubblar på målsnöret nu, säger Wilma Nilsson när SVT når henne på telefon.

Hon vill ha hem hunden Hazel.

–  Jag vet inte hur jag ska gå vidare, men jag kommer aldrig tillåta att de ska sälja min hund, säger hon.

Länsstyrelsen skriver i ett pressmeddelande att de inte kommer att överklaga domen och kommer att sälja hundarna.

– Förvaltningsrättens beslut innebär att Länsstyrelsen ska sälja hundarna. För att minimera riskerna avmaskar vi och vaccinerar hundarna mot rabies och andra sjukdomar innan de säljs, säger Ola Svensson, chef för djur- och livsmedelsenheten på Länsstyrelsen Skåne.

Detta sa Wilma Nilsson till SVT efter att hundarna omhändertagits

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.