Ewa-Gun Westford är presstalesperson för polisen i Skåne. Foto: Anders Eeg-Olofsson/SVT

Europol varnar för falska covidintyg

Uppdaterad
Publicerad

Från och med lördag måste alla utländska medborgare som vill resa in i landet ha med sig ett negativt coronatest, med några få undantag. Samtidigt som förfalskare säljer falska intyg förbereder sig gränspolisen på ytterligare en kontrolluppgift.

Från och med lördagen behöver alla myndiga personer som vill åka in i landet visa upp ett högst 48 timmar gammalt intyg om ett negativt resultat på ett covid-19-test. Vissa undantag finns.

Enligt polisens presstalesperson Ewa-Gun Westford kommer troligen fler poliser från andra delar av landet än vad som redan finns här tas i anspråk för att förstärka gränskontrollerna i Skåne. Polisen kommer att behöva kontrollera inresande på fler platser än nu.

– Vi har inte resurser att skicka rakt ut men vi är vana vid att omfördela och det får vi göra den här gången också, säger hon.

Säljer på flygplatser

Polisorganisationen Europol varnar för bedragare som säljer falska covid-19-intyg. Bedragare i Storbritannien och Frankrike har sålt falska intyg på flygplatser, och från Nederländerna kommer rapporter om försäljning via sociala medier.

Ewa-Gun Westford räknar med att falska intyg kommer att dyka upp även vid de skånska gränserna.

– Vi har en mycket stor vana att hantera förfalskade handlingar, säger hon.

Vid misstanke om förfalskning kan en resenär tas ut för en fördjupade kontroll.

Polisen kan också kontakta polismyndigheter i andra länder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.