Kriminalvården undersöker nu vilka andra kommuner i Skåne som kan vara intresserade av en anstalt. Foto: Kriminalvården/TT

Så går Kriminalvården vidare – Trelleborg fortsatt positiv

Publicerad

Efter att Kriminalvården valt att slopa planerna på en anstalt i Svedala vill de nu bredda dialogen till fler kommuner. Trelleborg är fortsatt positiva. – Vi har visat intresset sedan tidigare, nu är det de som har bollen, säger Mikael Rubin (M) Kommunstyrelsens ordförande.

På onsdagen meddelade Kriminalvården att de väljer att avbryta projektet om ett fängelse i Svedala. De söker nu en ny plats i Skåne där de kan bygga en anstalt för omkring 300 interner och lika många anställda.

– Det är ett flertal kommuner som är intresserade, vissa är mer intressanta än andra. Vi tittar på alternativ som kan vara bra både för kommunen och för oss, säger Per Björkgren, chef i region Syd.

Tar lärdom av Svedala

I jakten på en ny plats tittar Kriminalvården bland annat på hur kommunikationen ser ut. Platsen ska inte vara för långt från Malmö och kräva långa transporter. Man tittar även på att det ska finnas förutsättning för en långsiktig personalförsörjning och ett bra samarbete lokalt med kommunen, företag och ideella verksamheter.

–  Det är många faktorer man behöver titta på. Nu behöver vi ta lärdom av det som hänt i Svedala, säger Per Björkgren.

Det som varit en svår frågeställning i Svedala är just marken och platsen.

– Kommunen äger ingen mark och det har inte funnits en konkret plan för vilken mark som skulle vara aktuell. Efter sommaren kommer vi fortsätta undersöka möjligheterna med de kommuner som kan vara intresserade, säger Per Björkgren.

Trelleborg positiva till fängelset

En kommun som tidigare visat sitt intresse är Trelleborg.

– I Trelleborgs styre vill vi välkommna alla etableringar som vill till kommunen. Vi får se vad det blir för diskussioner om vi får den frågan. Jag vet inte än hur människorna i Trelleborg kommer reagera, säger Mikael Rubin (M) Kommunstyrelsens ordförande.

– Vi har visat intresset sedan tidigare, nu är det de som har bollen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.