Foto: TT

Så går porrutpressarna till väga

Publicerad

De porrutpressningsmejl som cirkulerat på senare tid skiljer sig åt en del i sin utformning. Men mejlen har följt ett visst mönster.

”Låt oss gå rakt på sak. Jag vet att ---- är ditt lösenord. Än viktigare, jag känner till din hemlighet...”.

Så ser en variant ut på en rad porrutpressningsmejl som svept över landet den här sommaren. Polisen i Malmö, som fått ett 20-tal anmälningar om porrutpressning på kort tid, vill i nuläget inte gå in på detaljer i hur mejlen som drabbat Malmöborna sett ut.

– Det är för att vi inte vill att människor färgas eller låsa sig kring uppgifterna i media. Vi vill att informationen vi får in är så ofiltrerad som möjligt, säger Nils Norling, presstalesperson på polisen i Malmö.

Oklart hur man fått tag i lösenorden

Liknande utpressningsmejl har nyligen uppmärksammats även i Storbritannien där företeelsen kallas ”sextortion”. Under sommaren har hundratals britter fått samma typ av mejl.

Hur bluffarna lyckats få tag i rätt lösenord är oklart. Men en del experter misstänker att utpressarna kan ha fått fatt i lösenorden via någon av de större lösenordsläckorna de senaste åren.

Följt ett visst mönster

Mejlen har sett olika ut. Men de har följt ungefär följande mönster, enligt polisen:

* Utpressaren påstår sig ha installerat spionprogram på mottagarens dator och haft kontroll över webbkameran.

* Utpressaren påstår sig ha bevis för att mottagaren porrsurfat på en eller flera sajter och att man spelat in det via webbkameran.

* Utpressaren hotar att skicka informationen eller filmer till mottagarens bekanta om man inte betalar tusentals kronor. Beloppet har varierat.

Så ska du göra om du utsätts för porrutpressningen

Polisens Nationellt Bedrägericentrum i gick i sommar ut med en varning om den nya porrutpressningsbluffen. De har även en kort lista på hur du bör gå till väga om du fått ett liknande mejl.

* Betala inte!

* Ändra dina lösenord – om möjligt, använd 2-faktorinloggning

* Svara inte på mejlet

* Polisanmäl

* Täck för din webbkamera när du inte använder den

Källa: Nationellt Bedrägericentrum

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.