Förskolelärare riskerar att lämna yrket, menar Pia Rizell på Sveriges Lärare. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Så kan förskolan påverkas – om grundskolan förlängs

Publicerad

Sveriges regering vill göra grundskolan tioårig från och med hösten 2028.

”Skolan behöver gå tillbaka till grunderna och Sveriges elever behöver bli bättre på att läsa, skriva och räkna”, skriver Regeringen.

Under tisdagen presenterade Regeringen flera förbättringsförslag på den svenska skolan i 2025 års budgetproposition. Ett av dessa är att göra grundskolan tioårig från och med hösten 2028. Något som kan påverka förskolan.

Pia Rizell är förutom förskolelärare också andre vice ordförande i Sveriges Lärare.

– Om grundskolan förlängs till tio år minskar inte behovet av förskollärare automatiskt. Sveriges Lärare påpekar snarare vikten av att höja kvaliteten i förskolan och öka antalet legitimerade förskollärare, särskilt med tanke på låga tätheten i många kommuner och det minskade barnafödandet, säger hon.

Kommer det påverka förskollärarnas arbetsmarknad?

– Förlängningen av grundskolan till tio år kan på sikt påverka förskollärarnas arbetsmarknad genom färre tjänster, särskilt om barngrupperna inte minskar och förutsättningarna inte förbättras. För att undvika detta behöver fler legitimerade förskollärare anställas och barngrupperna minskas. Annars riskerar man att fler lämnar yrket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.