Så lever människorna som plockar dina grönsaker

Uppdaterad
Publicerad

Florin och Robert jobbade långa arbetspass för omkring 35 kronor i timmen. Deras hud brändes av kemikalier men de fick ingen hjälp. SVT Nyheter Skåne granskar nu arbetsförhållandena inom bär- och  grönsaksbranschen.

Tidigt om morgonen cyklade Florin Lucian Dumitrana en dryga milen till grönsaksodlingen i nordvästra Skåne. Gurkorna i växthuset var av fin kvalitet. Han skulle plocka de bästa, de som de välkända grossisterna ville ha.

– Det var tufft, framför allt den första tiden. Det var varmt i växthuset och tempot var högre än vad jag var van vid, säger Florin.

Dagarna när solen stod på steg temperaturen till 60 grader i växthuset. Han kunde arbeta i tretton timmar i sträck därinne.

– Man vänjer sig efter en tid. Cheferna påpekade att man får välja – antingen köper man villkoren, annars får man åka hem. Jag känner en familj som åkte hem efter en vecka, säger Florin.

Oklart kontrakt

En arbetsdag kunde ge honom runt 450 kronor, motsvarande en timlön på omkring 35 kronor. Men han visste aldrig hur mycket pengar som skulle föras över till kontot, eller när.

– Det var verkligen underbetalt, dag in och dag ut. Jag skrev på något kontrakt, men jag vet inte vad det innebar. Det kunde egentligen varit vad som helst från kopiatorn. Jag har inte sett kontraktet sedan dess, säger Florin.

Robert från Polen, som egentligen heter något annat, arbetade under flera år på en skånsk odling. SVT Nyheter SKåne når honom på telefon från ett annat EU-land, där han nu befinner sig.

Ljög om avtalen

När Robert och kollegorna tog båten över Östersjön den första sommaren fick arbetarna information om villkoren som skulle gälla. Det inledande året tjänar man 35 kronor i timmen. Den som är trogen företaget kan tjäna mer året därpå.

– Ingen av säsongsarbetarna hade någonsin ett skriftligt avtal. Avtalet var muntligt och förmannen som också var polack övertygade folk om att i Sverige gäller inga skriftliga avtal utan det räcker med muntliga. Och alla trodde honom, säger Robert.

På odlingen, vars sallad är populär bland livsmedelskedjor, uppstod konflikter. De som försökte ta strid för bättre arbetsvillkor ställdes mot de som var nöjda över villkoren, och över att ha ett jobb över huvud taget.

Brändes av kalk

I samband med arbetet i ett kylrum brändes Roberts hud av kemikalier. Han visar bilder som visar hur händerna var knottriga av sårskorpor.

Även Florin skadades. Kalk brände huden på handlederna och hans ena ben.

– Cheferna uppmanade mig att arbeta hårdare. Jag drog upp byxbenen, visade skadan och frågade: ”Hur ska jag kunna arbeta med det här?”, berättar Florin.

SVT Nyheter Skåne har varit i kontakt med flera säsongsarbetare på bär- och grönsaksodlingar i Skåne. Många vill antingen inte kommentera villkoren eller uppger att de måste ha tillstånd från sina chefer för att tala med medier.

Florin och Robert är rädda för att råka illa ut om vi skulle konfrontera deras tidigare arbetsgivare med uppgifterna om deras arbetsvillkor. De är rädda för att odlarna ska komma med vedergällning.

Samtidigt betonar de vikten av orsakerna till varför tusentals personer från länder som Polen, Rumänien, Litauen och Bulgarien väljer att säsongsarbeta i Sverige.

– Alla är medvetna om villkoren som gäller. Många accepterar lönen och arbetstiden eftersom de kan tjäna ihop betydligt mer pengar än i hemlandet. Jag själv är dock förkrossad över hur Sverige behandlar utlänningar på arbetsmarknaden, säger Robert.

Litar på nya jobbet

Den här sommaren kommer han och Florin inte att arbeta på grönsaksodlingar i Sverige.

Florin har fått jobb hos en arbetsgivare han menar är hederlig. Han är dock övertygad om att oseriösa aktörer fortsätter att utnyttja kryphål.

– Ja, de respekterar inte svenska regler över huvud taget. De är bara ute efter att stoppa så mycket pengar som möjligt i sina egna fickor, säger Florin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.