Helena Jeppsson, lärare i hemkunskap, Alexander Hellström, deltagare och Ann Allqvist, idrottslärare, på Furuboda folkhögskola. Foto: Gunilla Fritze

Så ska fler med Downs syndrom få bra träning

Uppdaterad
Publicerad

Antalet överviktiga barn i Sverige har ökat kraftigt de senaste 20 åren och en grupp som är extra utsatt är barn och ungdomar med Downs syndrom.

– De sitter gärna stilla och har svårt att bli motiverade, säger Ann-Christin Sollerhed, forskare och lärare på högskolan i Kristianstad.

Tillsammans med sin kollega Gerth Hedhov på högskolan i Kristianstad ska hon, med hjälp av EU-pengar, ta fram ett utbildningspaket åt tränare och lärare som arbetar med barn och ungdomar med Downs syndrom. Omkring 300 föräldrar till barn med Downs syndrom har fått svara på en enkät om hur de upplever barnens träning och möjligheter att få relevant träning.

– Föräldrar och syskon får fungera som barnens motorer och dra med dem på fysiska aktiviteter, säger Gerth Hedhov.

Kristianstad

Ett bekymmer, som de har sett, är att många tränare inom idrottsrörelsen saknar utbildning.

– Där vill vi komma in med kunskap, säger Ann-Christin Sollerhed.

Ann-Christin Sollerhed och Gerth Hedov, lärare och forskare på högskolan i Kristianstad. Foto: Gunilla Fritze

”Många har en övervikt”

På Furuboda folkhögskola sydost om Kristianstad har de lång erfarenhet av att arbeta bland annat med ungdomar och unga vuxna med Downs syndrom.

– Många har en övervikt och då är det viktigt att prata med dem om vad som är en bra kost, säger Ann Allqvist, lärare i hemkunskap på Furuboda folkhögskola.

Alexander Hellström, 21, bor på skolan och deltar i baskursen där bland annat hemkunskap och idrott finns på schemat. 

– Jag tycker det är roligt att baka och laga mat och jag tränar mycket, säger han.

Måste vara lustfyllt

– Om man jobbar med personer med Downs syndrom så måste man tänka på att det ska vara lustfyllt annars så blir det oftast ett nej, säger Helena Jeppsson som är idrottslärare på skolan.

Hon välkomna att högskolan i Kristianstad ska ta fram ett utbildningspaket åt tränare och idrottsledare.

– Vet man inte om att många med Downs syndrom har olika problem med hjärtat kan det vara farligt att träna hårt och då kan det gå riktigt illa så det är väldigt viktigt med utbildning och att man har koll på vad man håller på med, säger Helena Jeppsson.

Furuboda folkhögskola. Foto: Gunilla Fritze

Downs syndrom

Personer med Downs syndrom har en extra kromosom.

Bakgrunden till Downs syndrom är inte fullständigt kartlagd men man vet att sannolikheten ökar med mammans ålder.

Varje år föds det drygt 100 barn med Downs syndrom i Sverige.

Symtomen vid Downs syndrom varierar från mycket lindriga till mer allvarliga med utvecklingsstörning och missbildningar i till exempel hjärtat är vanligt förekommande.

Genom stimulans, träning, pedagogik och annan habilitering kan personer med Downs syndrom utvecklas mycket. De kroppsliga besvären kan ofta behandlas medicinskt och 40-50 % av de hjärtfel som uppstår som effekt av kromosomavvikelsen kan opereras.

Fosterdiagnostik kan användas för att förutsäga om ett barn får Downs syndrom. Genom ultraljudsundersökning tillsammans med ett blodprov på mamman (KUB-test = kombinerat ultraljud och blodprov) kan man göra en uppskattning av sannolikheten att barnet har Downs syndrom.

Källa: Hjärnfoden.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kristianstad

Mer i ämnet