Brunifierat vatten tros bland annat orsakas av klimatförändringar då ett blötare och varmare klimat gör att mer organiskt material hamnar i sjöarna, något som enligt forskarna påverkar både djur- och växtliv.
– Det påverkar många saker, till exempel dricksvattenproduktionen för det kostar mycket mer att rena vattnet och det behövs mer kemikalier, säger Tina Martin, forskare i teknisk geologi på Lunds tekniska högskola.
Kliande gubbslem
Det bruna vattnet gör också att vissa alger sprider sig lättare, som den som kallas gubbslem. Algen spricker vid kontakt och sprider ett slem som kan klia.
En forskargrupp vid Lunds universitet jobbar just nu med projektet ”Reducering av brunifiering i sjövatten”. Forskarna tror att det går att göra mer lokalt, till exempel se över diken och plantera lövträd istället för barrträd närmst kustremsan.
Projektet finansieras av forskningprojektet Formas och är ett samarbete mellan bland annat Lunds universitet, Sydvatten och flera kommuner och lokala aktörer.