Nu kommer nya bidrag från Länsstyrelsen Skåne för att båtägare ska välja bort giftig bottenfärg. Foto: TT

Så ska giftig båtfärg bort från svenska vatten

Uppdaterad
Publicerad

Havstulpaner som ger tröga båtar är ett gissel för många båtägare. Giftiga bottenfärger har länge varit ett sätt att hålla oönskade gäster borta, nu kommer miljonbidrag för att hitta alternativa sätt.

Det är Länsstyrelsen Skåne som i år delar ut elva miljoner kronor till lokala vattenvårdsprojekt. Ett av syftena är att båtägare lättare ska hitta alternativ till den giftiga bottenfärg, som bland annat håller de fruktade havstulpanerna borta.

– Färgerna har en påverkan på på livet i havet. Det är därför de fungerar för att skydda båtbottnar, men 80 procent av alla bottenfärg hamnar i vattnet, säger Jens Ratcovich, vattenhandläggare vid Länsstyrelsen Skåne.

Skydda båten med ett fysiskt skydd

Nu vill Länsstyrelsen Skåne att fler ska hitta alternativ till de giftiga, men fullt lagliga färgerna. Malmö stad beviljas därför drygt två miljoner kronor för att båtägare ska kunna behandla båtarnas botten utan bottenfärger. Ett projekt i Häljaröds hamn i Höganäs kommun beviljas 100 000 kronor för inköp av skrovdukar.

– Det är en blå plastduk som man spänner upp och kör upp båten ovanpå, så ligger den och trycker mot botten, det blir som ett fysiskt skydd, säger Jens Ratcovich.

Minska miljöpåverkan

Länsstyrelsen har tidigare gett bidrag till tre borsttvättar för båtbottnar i Limhamn, Råå hamn och Norra hamnen i Helsingborg. ­I mindre hamnar, där inköp av en borsttvätt inte är rimligt, är tanken att det ska finnas andra möjligheter.

– Idag målar nästan alla sina båtar för att man inte vill ha havstulpaner på dom, om vi vill att de ska sluta måla sina båtar så måste vi set till att det finns andra sätt att bli av med havstulpanerna.

Läckande gödselbehållare

Utöver projekt för att bli av med giftiga båtfärger får ytterligare 14 vattenvårdsprojekt ekonomiskt stöd. Bland annat beviljas Sjöbo kommun 260 000 kronor för att under tre år kartlägga problemet med läckande gödselbehållare.

Fakta: Lokala vattenvårdsprojekt

Länsstyrelsen Skåne delar ut elva miljoner till 14 lokala vattenvårdsprojekt.

Stödet syftar till att minska tillförseln av kväve och fosfor till Östersjön samt att minska spridningen av miljöfarliga ämnen till vattenmiljön vid hantering av fritidsbåtsbottnar.

Stödet får avse högst 50 procent av projektets totala budget och kan sökas av kommuner och ideella föreningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.