Anaïs Le Pluart studerar socialantropologi vid Lunds universitet. Foto: Lenke Morath

Så blir höstterminen på de skånska universiteten

Uppdaterad
Publicerad

Fysiska möten, distansundervisning eller digitala föreläsningar? De tre skånska lärosätena har nu planer för hur höstens undervisning kommer att se ut.

– Jag hoppas jag får träffa mina kursare någon gång i alla fall, säger Anaïs Le Pluart, student i Lund.

Till hösten kommer Lunds universitet att tillåta examinationer och campusbelagd utbildning i skolans lokaler i begränsade former. I övrigt kommer mestadels av undervisningen ske på distans.

– Det är viktigt för mig att känna gemenskap, träffa mina kurskamrater. Men jag förstår samtidigt att det såklart måste vara säkert för alla, säger Anaïs Le Pluart, socialantropologistudent i Lund.

Vid Malmö universitet kommer mycket av höstens undervisning skötas digitalt under höstterminen.

– Vi kommer inte att ha ren distansundervisning utan digitala föreläsningar med tillfällen då studenterna ska komma till skolan, säger Per Hillbur, prorektor vid Malmö universitet.

”Socialt sammanhang”

Varför har ni inte ren distansundervisning?

– Det är viktigt med det sociala sammanhanget, speciellt för alla tusentals nya studenter som börjar hos oss i höst. Många har gjort en livsomställning och då behöver man mötas.

Beslutet om digital undervisning gäller till november.

– I början av september kommer vi att ta beslut om vad som kommer att hända efter november. Och det är för att vi följer det rådande läget som kan förändras allteftersom tiden går, säger Per Hillbur.

På torsdagen kom nya rekommendationer från Folkhälsomyndigheten om att jobba hemifrån även i höst.

– Vår personal kommer att arbeta från sina hem i så stor utsträckning som möjligt, säger Per Hillbur.

Ändrade planer för personal

Högskolan i Kristianstad kommer att köra ett liknande upplägg.

– Vi kommer ha en blandad form, en del på campus och en del på distans. Laborationer är till exempel ett sådana moment som innebär att studenterna måste infinna sig på plats, säger Håkan Pihl, rektor.

Och gårdagens direktiv från Folkhälsomyndigheten om att arbeta hemifrån har påverkat organiseringen på skolan.

– För en vecka sedan hade vi planer på att försöka ha så mycket personal som möjligt på campus men efter torsdagens rekommendation måste vi tänka om och planera för en annorlunda höst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.