Till vänster händer som tar ut matavfall, i mitten container för matavfall, till höger person som blåser upp en tuggummibubbla

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kommunerna i nordöstra Skåne toppar avfallsrankingen år efter år. I videoklippet får du (kanske oväntade?) tips från två Kristianstadsbor tillika miljövärdar. Foto: Erika Dahlin Jönsson/SVT

Tips för sopsortering: Släng dina tuggummin i rätt tunna

Uppdaterad
Publicerad

Invånarna i nordöstra Skåne verkar helt enkelt vara bäst. På att sopsortera, alltså.

De senaste åren har de nordostskånska kommunerna, bortsett från Bromölla, kammat hem topplaceringarna i Avfall Sveriges årliga rankning – gång på gång.

I videoklippet ovan ger Kristianstadsborna och miljövärdarna Iman Al Sanji och Elisabet Björck tips som kan göra det enklare för dig att sortera rätt. Du får till exempel reda på hur du ska sopsortera dina tuggummin.

Kristianstad utsågs nyligen till Årets avfallskommun av branschorganisationen Avfall Sverige. Kristianstadsborna är bra på att sortera ut förpackningar och matavfall, enligt Avfall Sverige. I genomsnitt genererade Kristianstadsborna 18 kilo brännbart grovavfall per person 2023 – jämfört med rikssnittet på 39 kilo.

I videoklippet nedan får du följa med Amos Nilsson på en soprunda i Osby – och så får du höra några Osbybors tankar 2022 när de toppade Avfall Sveriges ranking.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det är inte ofta det är felsorterat i Osby, säger Amos Nilsson. Inte heller i Östra Göinge, där han också kör. Videoklippet är från 2022 när Osbys topplacering från 2021 just hade presenterats. Foto: Erika Dahlin Jönsson/SVT

Sveriges bästa avfallskommuner – år för år

Topplistan 2023:

1. Kristianstad

2. Hässleholm

3. Östra Göinge

4. Osby

Topplistan 2022:

1. Östra Göinge

2. Osby

3. Kristianstad

4. Hässleholm

Topplistan 2021:

1. Osby

2. Östra Göinge

3. Kristianstad

4. Båstad

Källa: Avfall Sverige

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.