Forskare på Malmö universitet har studerat kränkningar på nätet kopplat till arbetsplatser. Mest utsatta är lärare och skolledning.
– Det är en påfrestning på det psykiska välmåendet och välbefinnandet. Vi har sett att det även bidrar till minskad arbetsglädje , säger Rebecka Cowen Forssell, forskare på Malmö universitet.
Störst problem i välbärgade områden
Det som är mest framträdande är aggressiva mejl skickade från föräldrarna. Det kan till exempel handla om att de försöker förhandla upp barnens betyg.
Forskarna såg även att föräldrarna är mest aggressiva på skolor i socioekonomiskt starka områden. Där finns det en tendens att vilja protestera mot beslut som fattats av lärare eller skolledning.
Uthängda i sociala medier
Men lärare tenderar även att bli exponerade på sociala medier. Från vårdnadshavares sida brukar det oftast handla om Facebookgrupper där lärare blir uthängda och kritiserade.
Det händer också att elver filmar sin lärare i klassrummet och sedan sprider videon på nätet.
Digital verktygslåda
Forskarna har nu tagit fram en verktygslåda som ska hjälpa skolor att hantera digitala aggressioner. Tanken är att lådan ska lyfta fram problematiken och skapa dialog. Den är uppdelad i tre delar och består av guider samt filmer.
– Det handlar om att undvika den här normaliseringsdiskursen, som att det här är något som ingår i lärarens uppdrag att bli utsatt för det här, säger Rebecka Cowen Forssell.