Salmonellan har upptäckts vid provtagning i samband med slakt. En gård har även spärrats av i väntan på att svar från provtagningen som gjorts på dess kontaktbesättningar i Halland och Blekinge meddelas.
– För den enskilda besättningen är det förödande, men grismarknaden i Sverige har jag väldigt svårt att tro skulle påverkas av detta, säger Mattias Espert som är grisbonde.
Han har själv haft salmonellautbrott på sin grisgård för tio år sedan. Han behövde aldrig avliva alla men trots det tog det hårt bland annat eftersom att han bara hade varit grisbonde då i fem år.
– Från att man har fått det tills man är igång i full produktion igen tar upp till fyra år, så det är lång tid som man går på halvfart, förklarar han.
Oklart hur smittan uppkommit
Det rör sig om både Salmonella Typhimurium och Salmonella Derby, vanliga i europeiska grisbesättningar. Hur smittan hamnat på de skånska gårdarna är dock fortfarande okänt. Trots det är Mattias inte särkilt orolig att få in smittan på sin gård.
– Vi har både ett enormt internt och externt smittskydd. Exempelvis när det kommer besökare, att de får andra kläder och skor. Det man kan skydda sig emot gör jag.