I flera år hade Värner Rydénnskolans 9:or ett betygssnitt på runt 170 meritpoäng. Inte alls i Malmös topp, men det ansågs ändå vara en anständig nivå utifrån andelen utlandsfödda och föräldrarnas utbildning.
– Många tror att Rosengård är homogent, men det stämmer inte. Värner Rydéns upptagnings område består till stora delar av familjer som har gjort en klassresa, säger Janette Glans, rektor på Värner Rydénskolan.
– De är ofta etablerade i samhället och det tror jag är huvudförklaringen till att skolan har haft bättre resultat än de andra i området,
Asena Sakka, som har gått nästan hela sin skolgång på Värner Rydén håller med.
– Det är en bra skola. Bra vänner och lärare, säger hon.
Men i höstas fylldes skolan på med elever och lärare från nedlagda Örtagårdsskolan och Rosengårdsskolan och kulturkrocken, både för barn och vuxna, tog så mycket kraft att betygssnittet sjönk som en sten, till 139 poäng i snitt. Det sämsta resultatet i hela Malmö.
– Det är en skolledares värsta mardröm, men jag får ta på mig min del av ansvaret och inte skuldbelägga personalen, säger Janette Glans.
Först nu har dom sociala strukturerna satt sig så att allt krut kan läggas på att eleverna ska bli godkända
– Det som krävs är ett annat arbetssätt. En enighet bland personalen om målen och förhållningssättet till våra elever, säger rektor Janette Glans.