Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Filip Persson är ordförande för SD i Bromölla. Han är nöjd med att partiet behåller sina tre mandat i Europaparlamentet, trots att partiet backar stort i Skåne. Foto: Firas Razak

I Bromölla sjönk SD mest i Skåne: ”Våra väljare är ofta skeptiska till EU”

Uppdaterad
Publicerad

Valet till Europaparlamentet blev ett bakslag för Sverigedemokraterna i Skåne. Partiet backar fyra procentenheter i länet och tappar i samtliga kommuner. Sämst gick det i Bromölla, där backade partiet nästan åtta procentenheter.

Ett lågt valdeltagande ses som en av förklaringarna till att partiet backar.

– Våra väljare är ofta skeptiska till EU och vi har misslyckats med att mobilisera dem, säger Filip Persson, ordförande för SD i Bromölla.

Analysen delas av Mikael Eskilandersson, ordförande för SD i Skåne. Men han tycker inte att man ska dra för stora slutsatser lokalt av valresultatet.

– Man ska se det som ett EU-val, inte en opinionsundersökning för hur vi ligger till nationellt eller lokalt, säger han.

En annan förklaring är att det har varit stort fokus på Kalla Faktas avslöjande om hur partiet använder anonyma konton på sociala medier.

– Vi har haft svårt att föra fram våra ståndpunkter i sakpolitiken, säger Filip Persson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.