Lustgas och Magnus Olsson (SD)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
För att minska användningen av lustgas vill SD införa lustgasfria zoner i Malmö. Foto: Elin Syuleymanova/SVT/TT

SD vill få bort lustgasen från Malmö – får medhåll av S

Uppdaterad
Publicerad

Användningen av lustgas i Malmö har ökat. För att motverka detta vill Sverigedemokraterna i Malmö införa lustgasfria zoner runt om i staden. Ett förslag som Socialdemokraterna vill ta ett steg längre.

Den ökade användningen av lustgas i berusningssyfte bland unga oroar många. Farorna med användningen är bland annat syrebrist, nervskador och i värsta fall dödsfall.

– Förbuden i zonerna hoppas vi ska kunna rädda liv och få bort ungdomarna från missbruk av lustgas, säger Magnus Olsson (SD), oppositionsråd.

1 juli 2024 införs lustgasfria zoner i Staffanstorp, som blir först i Skåne. Nu vill Sverigedemokraterna även att Malmö stad ska följa deras exempel. Magnus Olsson hoppas att förbudet ska öka förståelsen om allvaret i användningen.

– Det skapar möjlighet för polisen och socialtjänsten att ingripa och hjälpa ungdomarna från riskerna med användningen, säger han.

Skulle kunna ge böter

Förslaget innebär att om någon ertappas med att använda lustgas i zonerna ska polisen kunna ingripa. Konsekvenserna kan bli böter och även att socialtjänsten kopplas in för kontakt med föräldrar och anhöriga.

Även Socialdemokraterna kommer lägga fram ett förslag i slutet av sommaren på att förbjuda lustgas. Men deras förslag är att gå ett steg längre.

– Vi menar att förbudet mot lustgas i berusningssyfte ska gälla för all allmän plats, inte bara zoner och delar av staden. Missbruket finns ju överallt över hela staden, säger Andreas Schönström (S), kommunalråd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.