Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hårdkårel är en korsblommig växtart och finns inte i Sverige eller Danmark. Nu har den upptäckts på den lilla ön, Pepparholmen ute i Öresund. Foto: Johan Dernelius/SVT

Se sällsynta blomman vid Öresundsbron – tros ha tagit tåget till konstgjorda ön

Uppdaterad
Publicerad

Den konstgjorda ön Pepparholm, vid Öresundsbron, slår rekord med 40 häckande fågelarter i år. Och beståndet av skedstorkar – som överraskande observerades för första gången i fjol – finns kvar på ön. Ett annat fynd var en växt som inte finns i varken Sverige eller Danmark.

Pepparholm imponerar med sin flora. Totalt finns nu omkring 350 växtarter på ön, varav fem är helt nya för ön i år. Det rör sig bland annat om två sällsynta växter som gynnar kalk: Ölandskungsljus och kvastfibbla. Dessutom har det hittats tistelskräppa, sumpmåran samt franskmåra som troligen kommit in via järnvägen.

– Här har vi också hittat en hårdkårel som inte finns i varken Sverige eller Danmark. Troligtvis har den fått lift från Finland eller Frankrike där den finns, säger Hans Ohrt, miljöspecialist på Öresundsbron.

Se bilder från ön i klippet ovan.

”Ölandskungsljus är ett anmärkningsvärt fynd eftersom den är sällsynt och har en stor betydelse för den biologiska mångfalden på ön”, säger Hans Ohrt. Foto: Johan Dernelius

Fakta om Pepparholm:

Peberholm, eller Pepparholm, är en konstgjord ö som skapades som en del av Öresundsförbindelsen och fungerar som övergång mellan tunnel och bro.

Peberholm är ungefär 130 hektar och fyra kilometer lång.

Tillsammans med grannön Saltholm och det omgivande havet ingår ön i Natura 2000-område 142.

Sedan 2021 kompletteras den ursprungliga strategin – att låta Pepparholm sköta sig själv – med naturvårdande insatser på cirka 10 procent av öns areal.

Sedan naturvårdande röjning inleddes 2021 har flera arter återvänt efter att tidigare ha försvunnit från ön.

Källa: Öresundsbron

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.