I april månad stoppades Malmö FF:s stjärnmittfältare Sergio Peña av en polispatrull i centrala Malmö. En nykterhetskontroll utfördes och det visade sig att den peruanske landslagsmannen hade 1,3 promille alkohol i blodet.
Han greps misstänkt för grovt rattfylleri. I maj åtalades han misstänkt för grovt rattfylleri och olovlig körning. Nu döms han till villkorlig dom och 50 timmars samhällstjänst. Tingsrätten skriver att det motsvarar en månads fängelse om man valt den påföljden.
Drack flera glas vin
– Jag var på middag med en vän. Vi äter och pratar om många saker. Vi dricker några glas vin och efter middagen kör jag hem. Jag vet att det inte är bra, men ja, jag kommer inte göra det igen, sade Sergio Peña till Expressen i samband med att åtalet kom.
I rätten erkände han grovt rattfylleri, men inte olovlig körning. Han sa att han trodde att han hade rätt att köra bil i Sverige med sitt peruanska körkort. Han sa att han druckit fyra-fem glas vin under middagen, men att han inte kände sig påverkad när han satte sig bakom ratten.
Rätten anser dock att Peña haft en skyldighet att utreda sin behörighet att köra bil i Sverige.
– Vi accepterar tingsrättens bedömning i den delen och kommer inte överklaga domen, säger Abraham Zeito.
Löneavdrag av MFF
Sergio Peña har fortsatt fått spela i MFF under våren och sommaren efter att den grova rattfyllan blivit känd, men har straffats av Malmö med ett löneavdrag på en månadslön, motsvarande 200 000 – 350 000 kronor.
– Det han faktiskt har gjort med en grov rattfylla och olovlig körning – vi ser oerhört allvarligt på det, det är därför vi har vidtagit åtgärder tidigare, säger Malmös vd Niclas Carlnén till TT.
Peña är just nu med Perus landslag i Japan för träningslandskamper mot Sydkorea och Japan.
– Den senaste tiden har varit jobbig för honom. Han har barn och hans mamma och familj har varit oroliga, säger Zeito.
SVT har sökt Sergio Peña för en kommentar, men har inte lyckats nå honom. SVT har även sökt åklagaren Eva Jansson Sundling.
Det här är samhällstjänst
Samhällstjänst är en påföljd som domstolen beslutar om och innebär en skyldighet att arbeta gratis under en viss tid. Tingsrätten bestämmer längden på tjänsten, mellan 40 och 240 timmar. Antalet timmar vägs mot hur långt fängelsestraff det hade blivit om domstolen valt det istället.
Samhällstjänst döms ut i kombination med villkorlig dom eller skyddstillsyn och får inte göras på ett vinstdrivande företag. Istället handlar det om arbete hos en idrottsförening, hjälporganisation, kommun eller kyrka.
För att kunna dömas till samhällstjänst måste personen själv vilja det. Om arbetet inte sköts omvandlas det till fängelse.
Fakta: domstol.se