Synagogan i Malmö. Framför byggnaden står en polisbil.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hetsanmälningar är färskvara och behöver anmälas så snabbt som möjligt, säger Nils Norling, polisens informatör. Hör honom berätta i klippet. Foto: Johan Nilsson/TT

Sex anmälningar om hets mot folkgrupp på Malmös skolor – nu vill DO ha svar

Uppdaterad
Publicerad

Diskrimineringsombudsmannen, DO, har kallat till sig skolchefer från fyra kommuner, däribland Malmö, för att höra vad som görs mot diskriminering av judar och muslimer i skolorna.  

I Malmö har det sedan kriget i Gaza bröt ut, gjorts sex anmälningar om hets mot folkgrupp. 

Anmälningarna handlar om om hakkors på väggar, Hitlerhälsningar och bråk med antisemitiska förtecken i ett klassrum.  

Men skolorna har dröjt med att anmäla de misstänkta brotten till polisen. På två av skolorna dröjde det över en månad innan de skickade in en anmälan. 

– Det är färskvara att utreda brott. Vi behöver få reda på det så tidigt som möjligt, säger Nils Norling, polisens informatör, till SVT Nyheter Skåne. 

DO träffar skolchefer

Diskrimineringsombudsmannen ska under fredagen träffa skoldirektörer från Malmö, Stockholm, Göteborg och Umeå för att höra vad de gör för att motverka diskriminering av judar och muslimer i skolorna. 

– Vi märker väldigt tydligt i vår dialog, exempelvis med judiska församlingen men även med privatpersoner, att det finns en stor oro och en stor rädsla kring att bli utsatt för någonting, säger Nils Norling. 

I Malmö handlar det om totalt sex anmälningar på fem olika skolor. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.