Sexbrottsdömd läkare i Malmö blir av med legitimationen

Uppdaterad
Publicerad

En läkare som dömdes i Malmö tingsrätt till 9 månaders fängelse för sexuella övergrepp i december blir nu av med sin legitimation. Beslutet gäller tills frågan om återkallandet har prövats slutligt av Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd.

Inspektionen för vård och omsorg, IVO anmälde läkaren till ansvarsnämnden i juni i år och vill att legitimationen dras in trots att tingsrättsdomen har överklagats och därför inte vunnit laga kraft.

Läkaren har enligt domen vid två tillfällen utsatt två kvinnliga patienter för sexuella övergrepp på en vårdcentral  i Malmö. Bland annat har han smekt brösten och tagit på deras underliv. Läkaren nekar till anklagelserna.

Tingsrätten ser inga förmildrande omständigheter utan menar att läkaren gjort sig skyldig till allvarliga sexuella handlingar mot sina patienter som ska kunna känna sig trygga med sin läkare.

IVO skriver i sin anmälan att läkaren överträtt och missbrukat sitt förtroende som allmänheten har rätt till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.