Abu-Ramadan har anmälts för flera brott, så som brutala omskärelser, urkundsförfalskning och sexuella övergrepp. Foto: SVT/Jurek Holzer/Svenska Dagbladet/TT

Sexdömde läkaren Rafik Abu-Ramadan i Malmö får sin legitimation återkallad

Uppdaterad
Publicerad

I över 30 år har läkaren Rafik Abu-Ramadan anmälts till myndigheter för att ha begått olika brott. Senast dömdes han mot sitt nekande för sexuella övergrepp på en vårdcentral i Malmö. Nu beslutar Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd att återkalla läkarens legitimation.

Under början av 2000-talet handlade det som brutala omskärelser på unga pojkar. 2007 avslöjade Uppdrag granskning att läkaren förfalskat två tjänsteintyg i en process där han ville få svensk läkarlegitimation. Därefter arbetade Abu-Ramadan som läkare i Danmark och Norge.

I december 2022 dömdes han mot sitt nekande för sexuella övergrepp mot två kvinnor som varit patienter hos Abu-Ramadan på en vårdcentral i Malmö. Till följd av den domen återkallade Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd läkarens legitimation tillfälligt i augusti 2023.

Missbrukat sitt förtroende

Och nu beslutar nämnden att återkalla Abu-Ramadans läkarlegitimation helt. Detta efter en anmälan från IVO, Inspektionen för vård och omsorg, som menar att Abu-Ramadan har missbrukat sitt förtroende som läkare. De brott han dömts för är också av allvarlig art.

Läkaren själv menar att han redan lämnat sitt yrkesliv och att han nu är pensionär. Därför skulle en fortsatt legitimation inte utgöra något hot mot patienternas säkerhet. Han menar också att en fortsatt legitimation skulle visa ett symboliskt erkännande av hans år i tjänst.

Beslutet kan överklagas.

Här kan du se hela programmet om läkaren Rafik Abu-Ramadan i SVT:s Uppdrag granskning.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ovan kan du se en sammanfattning av de brott som Abu-Ramadan har begått. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.