En tom klassrumsmiljö med flera stolar och bord. Stolarna är placerade runt borden, vilket ger en känsla av en förberedd men oaktiv klassrumssituation. Bakgrunden är oskarp och fokuserar på möblerna i rummet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Oftast är lärare som fått sin legitimation återkallad också dömda för sexualbrott. Foto: Johan Nilsson/TT

Sexuell kontakt mellan lärare och elev – vanligaste orsaken till återkallade legitimationer

Uppdaterad
Publicerad

Över hälften av de lärarlegitimationer som återkallats i Sverige handlar om att läraren haft någon form av sexuell kontakt med eleven. Oftast är det sexuellt ofredande, men det kan också vara våldtäkt eller i enstaka fall sex där båda gett samtycke.

SVT Nyheter Skåne har gått igenom samtliga återkallade lärarlegitimationer i Sverige. Av 55 beslut, från 2013 till 2024, handlar 30 stycken om att läraren haft någon typ av sexuell kontakt med eleven eller barnet.

Det kan röra sig om allt från våldtäkt, till tafsande i klassrummet till att smygfotografera flickor i duschen. I flertalet av fallen är också läraren dömd i domstol för olika typer av sexualbrott.

”Särskilt skyddsvärde”

– Det är såklart otroligt allvarligt. Det är en självklarhet att barn har ett särskilt skyddsvärde på grund av att de är barn, säger Eva Frånlund Althin, ordförande i Lärarnas ansvarsnämnd.

Nämnden fattar beslut om att återkalla lärares legitimation efter anmälan från Skolinspektionen.

Sex med elev i skolans lokaler

Förra året hade en lärare i Skåne sex med en myndig gymnasieelev i skolans lokaler under flera månader.

Eftersom eleven var i beroendeställning till läraren fick han sparken. Och efter en anmälan från Skolinspektionen om att återkalla legitimationen skickade läraren in en egen begäran om att bli av med sitt lärarleg.

– Jag kan inte kommentera det enskilda ärendet, men generellt ser vi otroligt allvarligt på sådana här händelser. Det skadar förtroendet för vår organisation, säger Hanna Boulter, HR-chef.

SVT Nyheter Skåne har sökt den före detta läraren men han vill inte lämna någon kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.