Foto: SVT

Sista vindkraftverket ”dansas” ut

Uppdaterad
Publicerad

Varvsstaden växer långsamt fram kring Västra Hamnen i Malmö. I veckan fraktades det sista vindkraftverket ut till havs samtidigt som en konst- och dansinstallation ägde rum i den tomma verkstadshallen.

Samma dag som de sista vindkraftverken fraktades ut via den öppnade klaffbron, samma dag gestaltades en installation i den jättelika hallen där samma natt tyska arbetare jobbat för att utrymma sin smutsiga arbetsplats för att istället fortsätta sitt arbete i Landskrona.

Jeanette Gostomski är ansvarig för verket och hon har personligen varit med att dra ett stort antal resårer upp mot taket 30 meter ovanför oss.

– Vi vill lyfta fram det historiska perspektivet som möter den moderna förändringen.

Hennes far jobbade själv på Kockum och för henne har därför den historiska kopplingen extra tyngd.

– Det är väldigt fascinerande att komma tillbaka till hans arbetsplats för att göra något helt annorlunda.

En fusion mellan dans och installation tillsammans med ljus och ljus kallar hon sitt verk som bara visas en gång. En konstnärlig upplevelse mellan då och nu, mellan industri och människa.

Reepalu vill glasa in hallarna

Åskådare är bland annat det före detta kommunalrådet Ilmar Reepalu som var en av de verkliga pådrivarna för omdaningen av Västra Hamnen och som idag är nöjd med det han ser.

– Det svåra beslutet var att säga att vi ska inte fortsätta att ha detta som ett industriområde, vi ska göra detta till en del av Malmös stadskärna. Det är klart att det var ett kontroversiellt beslut i en stad som styrts av socialdemokraterna och där de fackliga organisationerna var så starka. Jag är väldigt glad att vi tog det beslutet, säger Ilmar Reepalu.

Men helt nöjd är han inte med att de två gigantiska hallarna ska rivas istället för att i någon form bevaras. Ursprungligen var det tänkt att åtminstone den ena skulle övertäcka allehanda aktiviteter bland annat en genomgående spårvagn.

– Min dröm var att plocka bort plåten i väggarna och byta dem mot glas så att det blev ett gigantiskt inomhustorg, vilket hade varit häftigt. Men Wihlborg (fastighetsbolaget) säger att det blir för dyrt, men jag hoppas de ändrar sig, säger Ilmar Reepalu.

Birk vill bevara varvsmystiken

En som också ser på när de två danska dansarna på olika sätt trasslar in sig i och spänner resårerna, ackompanjerat av en industriliknande musik, är Varvsstadens energiska utvecklingschef Hanne Birk.

– Det är något med atmosfären som är mystisk som man gärna vill överföra till det nya. När vi är färdiga ska man känna att man är på ett varv. Vi kommer att behålla så mycket det går av det gamla när vi bygger detta nya område som ska locka folk från centrum.

Varvsstaden kommer att bli kontrasternas stadsdel där historiska miljöer blandas med modern arkitektur med fokus på innehåll snarare än yta och med ett mer rufft än polerat intryck står det i ett pressmeddelande.

Men det tar tid, utanför SVT:s lokaler i Varvsstaden har utsikten i flera år bestått av till hälften rivda byggnader.

– Detta är klart om kanske 25 år och då är jag pensionär, säger Hanne Birk och skrattar högt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.