I somras hölls en tävling i att lära sig koranen utantill i en moské i Malmö. Barn och ungdomar sjöng också sånger till stöd för Palestina och iscensatte demonstrationer. Här fick de även sjalar med slagord hängda över axlarna av en imam.
Slagorden på sjalarna har använts av palestinska Fatah på 70-talet och senare av exempelvis Hamas och Hizbollah, enligt Magnus Ranstorp, terrorforskare vid Försvarshögskolan.
– Slagorden används av till exempel Hamas-ledare och har en militär betydelse. Det tolkas som att ”vi kommer och ska erövra Jerusalem”.
Forskare: ”Skapar polarisering”
SVT Nyheter Skåne hittar flera bilder och videor av ledare från Hamas, Hizbollah, palestinska Islamiska jihad och iranska militära styrkor som använder slagorden. Flera av dem skrivna på samma slags sjal som hängs på barnen i moskén.
– Barnen socialiseras in i konflikten, det skapar polarisering, säger Magnus Ranstorp.
Statliga pengar till moskén
Det var den ideella föreningen Unga läsaren som stod bakom korantävlingen i Skandinaviska Wakf-moskén i Malmö, där ett 40-tal barn deltog.
Sunnimuslimska Wakf-moskén har sedan 2023 beviljats sammanlagt nästan 1,4 miljoner kronor i bidrag från Myndigheten för stöd till trossamfund. Föreningen Unga läsaren får däremot inga bidrag, vad SVT har kunnat se.
Moskén: Imamen inte medveten
Imamen som hängde sjalarna på barnen skriver i ett sms till SVT att han bara var gäst på ceremonin, men menar att ”barn borde hållas borta från sådana termer som kan missförstås”.
Khalil Assi, ordförande i Wakf, skriver i ett mejl att Wakf är en politiskt oberoende organisation ”som står för rätten att alla barn ska få växa upp i trygg och stabil miljö och med rätten att skapa sina egna åsikter”. Och han skriver att eventet inte ägde rum i bönesalen.
Han hänvisar också till att det var föreningen Unga läsaren som använde sjalarna. När SVT når honom på telefon, säger han om imamens agerande:
– Han bara satte sjalarna på barnen utan att vara medveten.
Föreningen: Vanliga fredliga uttryck
Unga läsaren skriver till SVT att orden på sjalen är vanliga, fredliga uttryck men att föreningen kan tänka sig för till nästa gång om de uppfattas på annat sätt.
Däremot har föreningen inte svarat på varför barnen övas i att demonstrera.
Även Israel betraktar Jerusalem som sin stad.
FAKTA JERUSALEM
Tre religioner har anknytning till Jerusalem: judendomen, kristendomen och islam.
1948 utropades Israel som stat. Det ledde till krig med närliggande arabländer och hundratusentals palestinier flydde eller fördrevs från sina hem. Efter kriget hade Israel bland annat intagit västra halvan av Jerusalem. 1967 intog Israel även den östra halvan.
I dag betraktar Israel hela Jerusalem som sin huvudstad och har inga planer på att lämna ifrån sig området, vilket varit ett palestinskt krav i de fredsförhandlingar som hållits.
Nu står Jerusalem under israelisk kontroll, men palestinierna hoppas också på att få ha Jerusalem som officiell huvudstad.
Israels överhöghet över den östra halvan betraktas internationellt som en ockupation. Israel har fått kritik för att inte uppfylla reglerna i Fjärde Genèvekonventionen, som säger att en ockupationsmakt inte får flytta in sin egen befolkning i ett ockuperat område och att övermakten måste sörja för civilbefolkningens behov i det ockuperade området.
Källa: Utrikespolitiska institutet