Nu är det hög tid för flyttfåglarna att röra sig söderut. Men vissa av dem blir sjuka längs den långa resan, och biologer på Lunds universitet har nu konstaterat att fåglarna hanterar sina sjukdomar olika beroende på dels var de är på väg och dels hur pass bra immunförsvar de har.
Forskningen har gjorts i Falsterbo där flyttfåglar har fått vaccin som gjort dem lite sjuka, precis som vi människor blir. Och, precis som människor, blir fåglarna trötta, sega och stillasittande när de blir sjuka. De blir förkylda och får feber.
– När vi människor är sjuka vill vi inte springa eller äta så mycket, så varför skulle fåglarna vilja äta och flyga när de är sjuka? säger Arne Hegemann, ansvarig forskare i projektet.
Olika kosthållning
Men i Falsterbo kan de inte stanna hela vintern. De fåglar som har en lång väg att flyga kan inte kosta på sig att vila sig friska för länge.
– De fåglar som blir sjuka men som ska flyga till Afrika stannar inte lika länge jämfört med de som ska till sydvästra Europa, säger Arne Hegemann.
De fåglar som ska till Afrika lever mest på insekter, och det finns det inte gott om så här långt norrut den här tiden på året. Därför har de större press på sig att flyga iväg snabbare. De som stannar inom Europa är arter som vanligtvis lever på annan föda än bara insekter, så som frukter och frön.
– Den här forskningen har stor betydelse för att förstå varför vissa individer flyttar senare än andra, och hur sjukdomar påverkar fåglarna, säger Arne Hegermann.
Nästa fråga: vad händer sedan?
En flyttfågels resa kan ta mellan två till fyra veckor. Om fågeln blivit sjuk och inte ätit på ett tag går den snabbt ner i vikt och orkar då inte flyga så långa etapper.
– Nästa steg i forskningen skulle vara att titta på vad som händer när de lämnar Falsterbo, om de sjuka fåglarna anländer till övervintringsområdet senare eller om de hinner ikapp, säger Arne Hegermann.