Finska sökhundar letar asiatiskt skadeinsekt i Skåne

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Finska sökhunden Nappi söker efter skadeinsekten glatt stjärnhimmel på ett företag i Malmö. Se hur det går och varför Jordbruksverket inte vill att den kommer till Sverige. Foto: Linda Ekström/SVT

Skalbagge kan lifta på lastpallar från Kina – hotar svenska träd

Uppdaterad
Publicerad

Den har en stjärnhimmel på sitt skal och ser oförarglig ut, men skulle den etablera sig i Sverige kan den orsaka stor skada i naturen.

Jordbruksverket tar nu hjälp av de specialtränade finska hundarna Jippo och Nappi i sökandet efter exemplar av den glatta stjärnhimmelsbocken.

Just nu gör Jordbruksverket kontroller på företag som importerar från Kina och Indien. Framför allt är det i lastpallar som insekten kan gömma sig.

– Hundarna kan nosa rätt på insekten och hitta även dem som inte går att se från utsidan, säger Rikard Jansson, växtskyddsinspektör på Jordbruksverket.

Utbrott i Finland

Att det är finska hundar som används beror på att det skedde ett större utbrott i staden Vanda 2015. Därefter utbildades specialsökhundar i Finland.

– Den gnager sig in i stammen på träd och buskar. Vid stora angrepp kan träden dö, säger Rikard Jansson.

Se i inslaget ovan om Jippo och Nappi hittade några glatta stjärnhimmelsbockar hos företaget i Malmö.

Vad är glatt stjärnhimmelsbock

  • Glatt stjärnhimmelsbock (Anoplophora glabripennis) är en skalbaggsart som lever i lövträd.
  • Den naturliga hemvisten är Kina, men finns även i Filippinerna, Japan, Indonesien, Korea, Malaysia, Myanmar, Taiwan och Vietnam.
  • Skalbaggens larver angriper lövträd genom att borra sig fram i veden. Om larvantalet blir stort försvagas trädet och dör då lätt genom angrepp av andra insekter.
  • I den finska staden Vanda skedde ett utbrott 2015. Myndigheten arbetade för att utrota insekten och har sedan april 2016 inte haft nya fynd av skalbaggen.
  • Växtskadegörare orsakar upp till 40 procent av de totala förlusterna av livsmedelsgrödor globalt till ett värde av 2 300 miljarder kronor årligen.

Källa: Jordbruksverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.