• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Till vänster syns en professor från Lund som forskat kring överdoser. Till höger ligger flera kapslar spridda på en ljus yta, med gröna och gula färger som ska symbolisera droger.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Björn Johnson professor vid Lunds universitet har forskat kring missbrukare som dött av överdoser av opioider. Hans forskning visar bland annat att de haft minimal kontakt med vården under sitt sista levnadsår. Foto: SVT

Skam kan öka risken för överdoser bland missbrukare

Uppdaterad
Publicerad

Skam är en av orsakerna till att hälften av de som tar en överdos av opioider inte har sökt vård tidigare. Detta menar forskare vid Lunds universitet. Forskningen visar också att denna grupp inte nås på platser där man idag arbetar för att nå ut till aktiva droganvändare.

I en tidigare studie visade det sig att de flesta som avlidit av överdos i Skåne var kända av vården eller annan myndighet. Nu har forskarna bakom den studien valt att analysera samma material och kommit fram till en ny slutsats – 48 procent av dem har haft minimal kontakt med vården året innan de avled.

– Vår tidigare analys, även om den inte var felaktig, gav en missvisande bild av möjligheterna att nå fram med insatser till personer i riskzonen för överdos, säger Björn Johnson, professor vid Lunds universitet.

Svår grupp att nå

Studien visar också att denna grupp inte nås på de platser där man idag arbetar för att nå ut till aktiva droganvändare, som beroendeenheter och behandlingshem.

– Jag tror att man behöver fundera på hur man ska kunna minska skammen och trösklarna till att söka hjälp, så att personer som har problem med narkotika vågar kontakta vården i ett tidigare skede, säger Björn Johnson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.