I dag kom beslutet att tvångsförvaltning av BRF Femman blir verklighet. Det är första gången någonsin som detta händer för en bostadsrättsförening i Sverige. I vanliga fall är det hyresvärdar, och hyresfastigheter, som tvångsförvaltas.
– Det är ett unikt fall, men det är motiverat. Bristerna i den här föreningen varit så pass allvarliga. Och beslutet träder i kraft omedelbart, men går att överklaga, säger Li Österman, ordförande i hyresnämnden.
– Vi är otroligt glada, det går inte att beskriva. Vi har gråtit av lycka, säger Jadwiga, som bor i BRF femman.
Återkommande problem
Ärendet har drivits av Malmö stad och ansökan om tvångsförvaltningen skickades in av miljönämnden. Detta efter att miljöförvaltningen haft återkommande problem med föreningen sedan 2018 och dömt ut flera föreläggande med höga vitesbelopp – som BRF Femman inte följt.
– Det är en otrolig lättad att få detta beskedet, säger Gunnar Blomé, avdelningschef på miljöförvaltningens miljö- och hälsoskyddsavdelning.
Beslut om tvångsförvaltning kan fattas av hyresnämnden om fastigheten inte sköts på ett godtagbart sätt av förvaltaren.
Problemen i BRF Femman i Kinesiska muren på Rosengård i Malmö har varit många under de senaste åren. De boende har larmat om bland annat mögel i lägenheterna, bristande värme, oförmåga att kunna betala hyra, råttor och trasiga hissar.
Trianon tar över
Fastighetsbolaget Trianon blir de som tar över förvaltningen av fastigheten.
– Vi tar oss an detta och kavlar upp ärmarna, vi kommer göra detta så bra som möjligt. I dag kommer vi att åka ut i fastigheten och informera alla boende, säger Olof Andersson, vd på Trianon.
Tvångsförvaltningen kan pågå som längst i tre år.
SVT söker styrelsen i BRF Femman för en kommentar.
”För gamla besiktningsprotokoll”
Under förhandlingen i hyresnämnden under torsdagen menade Sapko Sinani, som företrädde föreningen, att problemen i fastigheten är åtgärdade och att Malmö stad använde sig av för gamla besiktningsprotokoll. Han menade också att de problem som funnits har orsakats av de boende själva.
TVÅNGSFÖRVALTNING
- Att en hyresfastighet ställs under tvångsförvaltning innebär att hyresvärden inte längre får förvalta fastigheten själv. Istället handhas förvaltningen av en särskild förvaltare som utses av hyresnämnden. Tiden för en tvångsförvaltning får maximalt bestämmas till fem år, men kan förlängas.
- Ett beslut om tvångsförvaltning är en av de mest ingripande åtgärder som kan vidtas inom ramen för det hyresrättsliga regelverket.
- Ansökan om att en hyresfastighet ska ställas under särskild förvaltning kan bara göras av en kommun eller av en organisation av hyresgäster.
Källa: Sveriges domstolar