”Alla borde få spela fotboll”

Publicerad

Idrotten ska underlätta för nyanlända och personer som befinner sig i etableringsprocessen att komma in i det svenska samhället.

– Man får nya vänner och alla samarbetar. Det är här i Rosengård jag bor så jag ville vara med i detta laget. Alla ska ha rätt att spela fotboll, säger Tasnim Iskander som spelar i FC Rosengård.

Fotbollsklubben FC Rosengård har nästan 13 års erfarenhet att arbeta med olika sociala projekt riktade till ungdomar som på olika sätt befunnit sig i utanförskap. Nu har klubben ansökt om medel för en ny integrationsinsats.

– Vi har fotbollar, västar och ledare. Vi vet att det kan vara tråkigt att hamna på en förläggning och att få dagarna att gå innan man vet om man får stanna eller inte. Därför kände vi att vi kan hjälpa till. Fotbollen och andra lagidrotter har ju en fantastisk förmåga att få folk att bli inkluderade. Det ingår i vår klubbs kärnverksamhet, säger Klas Tjebbe som är klubbdirektör för FC Rosengård.

Pengar från regeringen

Förra året gav regeringen 32 miljoner kronor till idrottsrörelsens arbete med etablering av nyanlända. Under höstens akuta flyktingsituation avsatte regeringen ytterligare 20 miljoner.

Från och med i år får idrottsrörelsen 64 miljoner kronor årligen för att stödja svensk idrotts insatser för att nyanlända snabbare ska komma in i samhället.

Av dessa medel har Skåneidrotten hittills fått 4.640.000 kronor. Bland annat har Skåneidrotten anställt Thomas Tecle som idrottskonsulent med särskilt fokus på integrationsarbetet.

Samarbete med skolor

– Det handlar ofta om att idrottsföreningar samverkar med boenden för ensamkommande flyktingbarn. Men vi ser också samverkansformer med skolor och förberedelseklasser där nyanlända går, säger han.

Pengarna fördelas till föreningar och verksamheter som arbetar med integration.

Diana Vlashi spelar i FC Rosengård, och hon tycker att det har lärt henne en hel del.

– Våra tränare är jättesnälla. Jag har bara spelat i ett och ett halvt år men jag har lärt mig jättemycket. Dom säger ”kämpa på. Försök bli bättre”.

Föreningarna söker projektpengar

I Skåne kan idrottsföreningar som vill engagera sig söka medel på tre olika sätt:

· För egna satsningar och ideér

· Skåneidrottens satsningar i samarbete med kommuner, arbetsförmedlingen eller frivilligorganisationer.

· Utbildning i integration och ledarskap.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.