Skånska kommuner hotar med miljoner i vite om inte sopbergen försvinner

Uppdaterad
Publicerad

Skånska kommuner försöker få bort flera sopberg med hjälp av vitesförelägganden på miljontals kronor. Företagen bakom sopbergen beskylls för att vara inblandade i organiserad brottslighet.

– Vi har beslutat om ett vite på tio miljoner om de inte upphör med verksamheten, säger Johan Persson, tf miljöchef i Lomma.

SVT Nyheter Skåne har i en rad artiklar berättat om flera företag som drivs av familj i Skåne. Den tidigare vd:n är dömd för att ha plundrat ett av av bolagen men han håller sig gömd undan fängelsestraffet. Han har varit efterlyst av Kriminalvården i två år.

I Sjöbo har ett av bolagen efterlämnat ett stort sopberg. Där har kommunen beslutat om viten på 250 000 kronor varannan månad så länge sopberget finns kvar. Kravet riktas nu mot konkursboet efter att företaget Metallteknik KB försatts i konkurs.

Bokföringen i sopberget

Miljöförvaltningen i Malmö har i flera år jobbat mot företagen Ramneskogs och Containerservice.

– Vi har blivit mer medvetna om problematiken de senaste åren. Jag skulle säga att det har eskalerat, säger miljöinspektör Emelie Nyberin.

Stor brandfara

Miljöförvaltningen och Räddningstjänsten har det senaste halvåret beslutat om vitesförelägganden på 750 000 kronor mot Ramneskogs. Brandrisken bedöms som stor i sopberget intill Västkustvägen. Miljögifter riskerar rinna ut i leran under sopberget.

Ett par av kraven är att hela ytan ska asfalteras och att sophögarna ska minskas och ligga längre bort från byggnader.

Dessutom vill markägaren få bort sopberget.

– Vad jag förstår av fastighetsägaren så ockuperar de fastigheten, säger Lars Brander.

Kräver flera miljoner i vite

Lomma kommun har gått ett steg längre. I en by utanför Bjärred står företagens containrar staplade på hög och sopberget skymtar bakom trädtopparna. Kommunen har fått rätt i domstolarna att sopberget inte bara är anmälningspliktigt, utan kräver tillstånd.

Med hot om tio miljoner i vite kräver kommunen ett stopp för verksamheten. Beslutet har överklagats till högsta instans, Mark- och miljööverdomstolen, som snart avgör ärendet.

– Det hade varit bra om vi får domen före sommaren, konstaterar Johan Persson, tf miljöchef i Lomma.

I stort sett alla beslut från myndigheterna överklagas av bolagen. Det har gått mer än två år sedan Lomma beslutade om mångmiljonvitet.

Tillbakavisar anklagelser

Ledningen för bolagen bakom sopbergen vill inte ställa upp på intervju. I ett mejl skriver en företrädare för moderbolaget att de har tillåtelse att driva verksamheterna och att det pågår en tvist med en tidigare delägare om marken i Malmö. Företaget tillbakavisar anklagelsen om att verksamheten handlar om organiserad brottslighet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bokföringen i sopberget

Mer i ämnet