Det är inte den lättaste tiden för den som vill spå konjunkturen framöver.
– Pandemin gör att förutsättningarna ändras från vecka till vecka, säger Johan Wessman, vd för Øresundsinstituttet.
Slår väldigt olika
Den rapport som institutet nu presenterar tillsammans med Sparbanken Skåne visar till exempel att besöksnäringen har drabbats hårt av coronan. Men inte lika hårt på alla håll i Skåne. Medan hotellen i Malmö förlorat nästan hälften av sina gästnätter så är minskningen i Ystad bara sju procent.
– Nedgången har varit mycket större i den västra delen, säger Johan Wessman.
– Det beror på att man där har mycket mer internationella gäster som reser i tjänsten. När industri och forskning drar ner på resandet så märks det tydligt där, medan man på den östra sidan kunnat dra nytta av att många semestrat på hemmaplan.
Svårt för ungdomar
Resebranschen liksom hotell, restauranger, event och sällanköpsbutiker tillhör förlorarna i covidtider. Det gör det extra svårt för ungdomar att hitta jobb. I åldersgruppen 18-24 år ligger arbetslösheten på 15,3 procent i Skåne, jämfört med rikssiffran 12,4 procent.
– När restauranger, hotell och butiker drar ner på antalet anställda så drabbar det ungdomar väldigt hårt, säger Johan Wessman.
– Många av dem jobbar just i servicenäringen. Här i Skåne så blir de unga också dubbelt drabbade, eftersom de tidigare haft en arbetsmarknad också i Danmark. Men nu har den också i stor utsträckning försvunnit.
Konjunkturen i Skåne
– Förlorarna i pandemins spår är idrotten, kulturen, event av olika slag, hotell, restauranger, resor och sällanköp. Vinnarna är byggvaruhandeln, e-handeln och dagligvaruhandeln.
– Arbetslösheten är högre nu än under finanskrisen. Svårast är det för ungdomar.
– Många trodde att bostadspriserna skulle falla när pandemin var ett faktum. Men priserna har istället stabiliserat sig. Anledningen är att nyproduktionen gått ner och det minskade utbudet håller priserna uppe. Rapporten varnar för att det minskade byggandet kan slå mot byggbranschen och dessutom leda till en förvärrad bostadsbrist.
– För kommunerna och Region Skåne blir 2020 ett bra år ekonomiskt med stora överskott. Men det är en bedräglig bild, eftersom överskotten främst kommer från ökade statsbidrag på grund av pandemin. Det ser betydligt mörkare ut framöver. Skatteintäkterna kommer att gå ner och det finns stora behov av investeringar. Kravet på balans i budgeten gör också att den offentliga sektorn inte kan använda sina överskott hur som helst.
– Det gör att många kommuner framöver kommer att tvingas välja mellan att höja skatten eller minska servicen till kommuninvånarna spår rapporten.
Källa: Skånsk konjunktur – en rapport från Sparbanden Skåne och Øresundsinstituttet