Katarina Howner är forskare och specialist i psykiatri och rättspsykiatri vid Karolinska institutet och Rättsmedicinalverket i Stockholm. Hon har i flera år forskat om psykopati och psykopatiska drag.
När rättegången mot Peter Madsen går in på den tionde och sista dagen före slutpläderingen den 23 april ska den rättspsykiatriska undersökningen presenteras. Ett vittne har sagt att Peter Madsen själv sagt att han ”förmodligen är psykopat” och enligt den psykologiska undersökningen framstår Peter Madsen som svårt sexuellt avvikande med narcissistiska och psykopatiska personlighetsdrag.
Vad kännetecknar en psykopat?
– Det är en person som är vältalig och kan charma sin omgivning. Personen är socialt dominant och kan få med sig folk så att de lyssnar, säger Katarina Howner.
Dessa förmågor kan tyckas positiva men det finns ett drag som kännetecknar psykopaten och det är att hen inte känner empati.
– En psykopat känner ingen ångest eller dåligt samvete och kan därför skada andra utan att må dåligt av det, som de flesta av oss andra gör.
Psykopati – inte allvarlig psykisk störning
I Sverige räknas psykopati som en personlighetsstörning och i normalfallet brukar inte detta räknas som en allvarlig psykisk störning i lagens mening. För att en person ska dömas av domstol till rättspsykiatrisk vård krävs att personen har varit under påverkan av en allvarlig psykisk störning vid tiden för brottet. Psykopati räknas inte som en allvarlig psykisk störning i lagens mening.
Vad kan du säga om Peter Madsen utifrån det du har läst och sett?
– Jag kan inte ställa någon diagnos på honom, men han verkar på beskrivningen ha vissa problem med den empatiska förmågan. Han verkar även ändra sin historia från en dag till en annan.
Överdriven bild av sig själv
Hon säger att en psykopat vet vad som är rätt och fel men inte har några problem med att ändra en historia om hen blir avslöjad med en lögn.
Vad kan du säga om Peter Madsens narcissitiska drag?
– En narcissist har en överdriven grandios bild av sig själv. Han visar viss arrogans mot rätten och ställer motfrågor, vilket skulle kunna vara tecken på den sociala dominansen. Han försöker behålla kontrollen.