Skånsk skog mer sårbar för ett varmare klimat: ”Här kommer träden att dö”

Publicerad

I ett varmare klimat blir skogen mer sårbar och känsligare för olika typer av sjukdomar, skadeinsekter och extrema väder. Nu ska forskare på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, kraftsamla för att möta gamla och nya hot mot skogen.

Vi träffar Jonas Rönnberg, forskare på SLU i Alnarp, i ett skogsparti strax utanför Veberöd. Här är tallarna angripna av svampen rotticka som orsakar sjukdomen rotröta. Till slut kommer träden att dö.

– Rotröta är en av de värsta hoten vi har mot den svenska barrskogen, säger Jonas Rönnberg.

Nya hot med varmare klimat

Svampar, skadeinsekter, vilda djur och extremväder – listan på hot mot skogen blir allt länge. Nu har regeringen anslagit 30 miljoner kronor om året för det nya Skogsskadecentrum som ska kartlägga och förebygga olika typer av skogskador. Ett arbete som leds av Jonas Rönnberg.

– Klimatförändringarna skapar förutsättningar för skadeinsekter och svampar att trivas i miljöer där de tidigare inte har gjort det, säger Jonas Rönnberg.

– Vi ska försöka analysera och ta fram olika scenarior för att se vilka typer av skador vi kan vänta oss, oavsett om det är väderrelaterat eller olika typer av svampar eller djur.

Sköta skogen på rätt sätt

Forskarna väntar sig att nya, idag okända hot, kommer med ett varmare klimat.

– Det kommer nog bli en del överraskningar, tyvärr.

Men det finns saker att göra. Forskarna arbetar med olika typer av ny teknik, nya biologiska preparat och försök att odla fram mer motståndskraftiga träd. Skogsägare får också mer kunskap om hur skogen ska skötas och avverkas för att inte sprida sjukdomar och skadeinsekter.

Men mycket av det förebyggande arbetet tar tid och kostar pengar.

– Det gäller att välja vad man ska lägga resurserna, vad som gör mest nytta, säger Jonas Rönnberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.