Rotröta, som orsakas av svampen rotticka, leder till att träden blir allt svagare och till slut dör. Sjudomen är väldigt utbredd i den svenska granskogen.
– Det finns bestånd där 60 till 80 procent av granarna är angripna, säger Jonas Rönnberg, forskare vid Institutionen för sydsvensk skog på SLU i Alnarp.
Och för skogägarna innebär sjukdomen ett stort ekonomiskt avbräck.
– Rotrötan orsakar skador på granen för en miljard kronor om året, säger Jonas Rönnberg.
Granens stam missfärgad
Man vet att även tallen är drabbad, dock inte hur utbrett det problemet är. Orsaken är att det inte går att se på en nedsågad tall att den är sjuk, något man kan göra på en gran.
– På granen kan man se att stammen är missfärgad, men hos tallen stannar sjukdomen i rötterna.
För att veta om tallen är drabbad av rotröta, måste en bit av roten sågas av och tas med för provtagning på laboratoriet. Men nu görs ett försök att hitta angripna träd med elektricitet.
Med hjälp av så kallad fyrpunktsmätning kan man mäta trädets förmåga att leda elektricitet, en metod som fungerade med gran.
– I granen finns en biologisk förändring där det anrikas metalljoner i rötan. Vi har inte upptäckt det i tallen ännu, men vi jobbar på det, säger Bengt Bengtsson, pensionerad forskningsingenjör som sköter mätningen.
Spridning orsakas av människan
Förhoppningen är att kunna kartlägga rotrötans utbredning även bland tallbestånd för att kunna behandla och sköta skogen på ett sätt som gör att svampen inte sprids bland friska träd.
– Det är vi människor som orsakar att vi får in svampen. I ett naturligt bestånd som inte är rört av människan, ser man inte den här enorma utbredningen av rotröta, säger Jonas Rönnberg.