21-åringen döms för att ha detonerat flera rörbomber inne på skolan. Foto: Polisen

Hovrätten sänker straffet för skolbombaren i Hässleholm

Uppdaterad
Publicerad

Hovrätten sänkte på måndagen straffet för den 21-årige man, som åtalats för bombdådet mot en skola i Hässleholm. Han döms till fängelse i ett år och tio månader.

Hovrätten över Skåne och Blekinge anser precis som Hässleholms tingsrätt att 21-åringen gjorde sig skyldig till allmänfarlig ödeläggelse.

Hovrätten instämmer också i tingsrätttens bedömning att han ska dömas för misshandel av två elever och en lärare, som drabbades av hörselskador.

Explosion på skola i Hässleholm

Frikänns från grovt olaga hot

Däremot frikänner hovrätten mannen från ett åtal om grovt olaga hot. Hovrätten anser inte att åklagaren kunnat bevisa att 21-åringen skjutit med luftgevär mot två elever.

Det är detta frikännande, som motiverar att fängelstraffet sänkts med fem månader. Hovrätten låter också mannens psykiska tillstånd vid tillfället få ett större genomslag på straffet.

Det var den 20 december i fjol som Hässleholms Tekniska Skola utsattes för ett bombdåd. Två rörbomber detonerade i skolans källare. En timme senare greps 21-åringen i närheten iförd militärkläder.

Tingsrätten dömde 21-åringen till fängelse i två år och tre månader för allmänfarlig ödeläggelse.

21-åringen hade med sig sex hemmagjorda bomber till skolan varav två sprängdes. Foto: Polisen

Fick hörselskador

Under tingsrättsförhandlingarna erkände han att orsakat explosionerna. Han tyckte däremot att han skulle dömas för skadegörelse, eftersom bomberna inte var tillräckligt farliga för människors hälsa, och överklagade domen.

Två elever och en lärare fick hörselskador. Tingsrätten dömde därför 21-åringen även för misshandel och för att ha hotat två elever på skolan. Han skulle betala skadestånd till de drabbade.

I somras genomgick 21-åringen en rättsmedicinsk undersökning, som slog fast att han inte var allvarligt psykisk störd när dådet skedde. Därför fanns inget hinder för att döma honom till fängelse.

– Han säger själv att det var ett rop på hjälp, att han ville ha uppmärksamhet och att han mådde dåligt. Något annat motiv har inte framkommit under utredningen, sa kammaråklagare Johan Eriksson till SVT Nyheter i juli.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Explosion på skola i Hässleholm

Mer i ämnet