Foto: TT

Lärarna hotas: ”Det är otryggt, man är rädd”

Uppdaterad
Publicerad

Våldet fortsätter att öka i skolan, enligt Arbetsmiljöverket. Många lärare i Malmö har blivit utsatta för både våld och hot under det senaste året, visar en undersökning som Lärarnas Riksförbund gjort.

– Det är kränkande särbehandling, psykiskt och fysiskt våld. Jag har en lärarkollega som skulle separera ett bråk men fick sitt knä söndersparkat och får idag leva på kortisonsprutor, säger Sabina Bellanius som är lärare på Kryddgårdsskolan i Malmö och huvudskyddsombud för Lärarnas Riksförbund i Malmö.

Anmälningarna om våld i skolan har ökat under de senaste åren. Arbetsmiljöverket fick in runt 450 anmälningar förra året.

Lärarnas Riksförbund i Malmö har nu tittat närmare på lärarnas arbetsmiljö.   

– Vi har fått signaler utifrån skolorna att det inte står så bra till. Det är otryggt på skolorna, man är rädd, säger Catharina Niwhede, ordförande för Lärarnas Riksförbund i Malmö.

13 procent har hotats

Nästan 700 av Malmös lärare har deltagit i förbundets enkätundersökning, och den visar att över tretton procent har blivit utsatta för hot under det senaste året. Nästan nio procent har utsatts för fysiskt våld.

Sabina Bellanius, huvudskyddsombud för Lärarnas Riksförbund i Malmö Foto: Bernard Mikulic

– Det är fruktansvärt. Här finns lärare som inte vill komma tillbaka och lärare som får fortsätta undervisa de här barnen, fast de har blivit utsatta för hot och våld, säger Sabina Bellanius.

Läs också: Kränkningar och trakasserier vardag på många skolor

Ulrika Wirgin har arbetat som lärare i Malmö i sjutton år. Hon berättar att skolorna brottas med en allmän stökighet bland elever idag.

– Som lärare är vi alltid skyldiga att ingripa och säga ifrån att det inte är okej, men jag ska inte sticka under stol med att när man hör det här dagligen så blir vi också avtrubbade i en sådan miljö, säger Ulrika.

Drabbar undervisningen

Har du själv blivit utsatt för hot i ditt arbete?

– Ja, men det var väldigt många år sedan, i början av min lärarkarriär. En elev sa att han skulle döda mig. Jag har sedan blivit skonad, tack och lov.

Problemen med hot och våld leder till att lärare i värsta fall sjukskriver sig, enligt Lärarnas riksförbund.

Men det drabbar också elevernas undervisning.

  – Lärarna får ju arbeta mycket mer på ett socialt sätt, vilket gör att man inte får ägna sig åt sitt huvuduppdrag som är undervisning, säger Catharina Niwhede.

Föräldrar har ansvar

Facket efterlyser nu ett större samarbete mellan skyddsombud, rektorer och förvaltningen för att arbetsmiljön ska bli bättre.

Men Ulrika Wirgin vill att föräldrarna engagerar sig mer.

Ulrika Wirgin, lärare i Malmö Foto: Bernard Mikulic

– Föräldrar måste ta mer ansvar för sina barns uppförande helt enkelt. Vi i skolan fostrar, men föräldrarna ska uppfostra, säger Ulrika Wirgin.

Se hela inslaget

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.