Så här ser minnesmärket i Bromölla ut på måndagen. På minnesmärket har klottrats ”NEJ UT!”. Foto: Erika Dahlin Jönsson

Skyltar stulna från romskt minnesmärke i Bromölla – betecknas som hatbrott

Uppdaterad
Publicerad

Tre män har anhållits misstänkta för att ha stulit skyltar från ett romskt minnesmärke i Bromölla. Ärendet bedöms som ett hatbrott.

– Det är ingen slump att man givit sig på det här minnesmärket, säger åklagare Christofer Ramqvist.

Det var vid en rutinkontroll på länsväg 116 vid halv ett-tiden under natten mot måndagen som polisen påträffade vad de misstänkte var stöldgods. Föremålen, som togs i beslag, visade sig tillhöra ett romskt minnesmärke i Bromölla.

– Vi har fem romska minnesmärken runtom i Skåne som består av höga cylindrar i corténplåt. På dem sitter informationsskyltar och det är de här små skyltarna som satt på minnesmärket i Bromölla som blivit stulna, säger Lasse Hörnäs, informatör på Regionmuseet Kristianstad som låtit uppföra minnesmärkena.

Hatbrottsmotiv

På minnesmärket har det också klottrats ”NEJ UT!” med vit färg. De tre personerna i bilen greps misstänkta för stöld och skadegörelse.

Under måndagen anhölls de tre männen, som är i 20-, 30- respektive 40-årsåldern.

Enligt åklagaren i fallet, Christofer Ramqvist, rör det sig om hatbrott.

– Det är ju ingen slump att man givit sig på det här minnesmärket. Det har ett hatbrottsmotiv, säger Ramqvist till SVT Nyheter Skåne.

Kan ge straffskärpning

Att ett brott har hatbrottsmotiv innebär att den som döms kan få en straffskärpning. En person som till exempel klottrat kan alltså få ett strängare straff om gärningen bedöms som ett hatbrott.

För att ett brott ska räknas som hatbrott ska syftet med brottet ha varit att kränka någon på grund av till exempel hudfärg eller etniskt ursprung.

Åklagaren vill inte gå in på hur de tre männen ställer sig till anklagelserna. De har, enligt Ramqvist, ännu inte hörts annat än vid gripandet.

Släppta på fri fot

På tisdagseftermiddagen släpptes de tre männen på fri fot, men är fortfarande misstänkta för brotten.

– Jag tycker inte att de kan försvåra utredningen längre och de är inte speciellt hårt belastade sedan tidigare, förklarar åklagaren Christofer Ramqvist sitt beslut.

Ramqvist är förtegen om hur de misstänkta männen ställer sig till anklagelserna.

– Det säger jag inte, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.