Foto: TT/Arkiv

Ingen avskjutning av mås i sommar

Uppdaterad
Publicerad

Måsarna i städerna blir alltfler. Men i Malmö kan det vara slut med skyddsjakt på just mås. Nu väntar häckningstiden, men för den som sliter sitt hår i gryningen till ljudet av skriande fåglar finns i stort sett bara två lösningar: stå ut, eller flytta.

– Malmö är en kuststad. Måsarna hör hemma här.

Ola Enqvist, naturvårdare på Malmö stads gatukontor, är tydlig. Han vill inte att staden bedriver någon skyddsjakt alls på mås under sommaren 2017.

– Tidigare år har vi skjutit av mås på friluftsbaden. Men försvinner några måsar kommer det bara nya igen, så fort ryktet börjar gå om en tappad pommes frites. Måste vi skjuta av så gör vi det, men jag skulle vilja att vi är mer restriktiva, säger Ola Enqvist.

Även i Helsingborg är det bara i undantagsfall man skjuter av måsar.

– Vi har en prejudicerande dom som rör en koloni råkor i Rydebäck, där råkorna vann. De har skydd, säger Anders Dawidson på stadsbyggnadsförvaltningen.

I hans mejlkorg börjar det synas att måsarnas häckningstid snart börjar. Fåglarna blir mer högljudda och just måsar har en tendens att bli särskilt aggressiva när de skyddar sina bon och nykläckta ungar.

”Naturligt inslag”

Men kommunernas tjänstemän har liten möjlighet att bekämpa måsarna.

– Vi får en del samtal och mejl. Men mark- och miljödomstolen har konsekvent i flera domar bedömt att fåglar inte är att betrakta som en olägenhet med hälsorisk för människor, utan att det är ett naturligt inslag. Då är det inte mycket vi kan göra, säger Martin Dahl, inspektör på miljöförvaltningen på Malmö stad.

Hans besked till folk som störs av måsarnas läten och närvaro på allmän plats är bistert.

– Måsar som flyger omkring – det finns ingen direkt verksamhetsutövare att rikta sig emot. Det är svårt att rikta sitt krav mot måsen.

Enligt Anders Håkansson i Helsingborg är medborgarnas förståelse för att lagar och regler innebär begränsningar i måsbekämpningen varierande.

– Vissa har attityden ”jag har problem, kommunen ska fixa det”. Man får förklara, det brukar gå till slut.

Tipset för den som störs av höga läten och närgångna fåglar är istället att vända sig till sin fastighetsägare. Måsar trivs på platta tak, gärna med mindre ojämnheter och gärna på en plats där de häckat innan. Fastighetsägare med stora problem kan i sin tur gå till skadedjursbekämpare, som de senaste åren utvecklat alltmer avancerade metoder för att hålla fåglar borta från hustaken.

Fågelträck fräter på taken

– Det finns ett stort behov. Vi jobbar med ljusprismor som skrämmer bort måsarna och med ljudinspelningar med deras eget varningsläte. Ibland biter inte ens det och då får vi också ta till handgripligheter, till exempel flytta bon, säger Thomas Westman, skadedjursexpert på Anticimex.

För fastighetsägare finns också rent ekonomiska skäl att hålla måsarna borta. Stora mängder fågelträck är frätande och kan orsaka rost och skador på taken. Insekter kan också trivas och föröka sig i träcket.

Men även på Anticimex ser man, kanske lite oväntat, till måsarnas perspektiv.

– De var ju här först. Kunde de tänka som vi skulle de nog tycka att det var vi som var skadedjuren, säger Thomas Westman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.